< WRÓĆ DO Księga przepisów

Kurczak z bazylią po polsku

Księga Przepisów 2020-08-03
Składniki:
2 piersi kurczaka
1 l wina czerwonego półsłodkiego
4 ząbki czosnku
2 szalotki
1 dynia piżmowa
100 g „rolady” koziej
50 g orzechów laskowych
50 g pestek dyni
1 limonka
20 g korzenia imbiru
Garść liści bazylii
Liście kolorowych sałat
Sól/pieprz
 
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
Pierś pozbawiamy skóry i umieszczamy w małym garnku. Następnie wlewamy do niego wino, dodajemy posiekany czosnek, imbir oraz sól i pieprz. Wino doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy na bardzo wolnym ogniu 4-5 minut. Dodajemy posiekaną bazylię i odstawiamy do wychłodzenia, po czym wkładamy do lodówki na co najmniej dobę. Dynię obieramy ze skóry, tniemy w kostkę o średnicy około 1 cm. Przekładamy do miski, dodajemy sok z limonki, sól, pieprz po czym mieszamy bardzo dokładnie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy (bez przykrycia) około 40 minut w temperaturze 150 stopni. Aby przygotować vinegrette umieszczamy w misce musztardę, miód oraz sok z cytryny. Następnie bardzo wolnym strumieniem wlewamy olej mieszając całość energicznie. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Dynię wyjmujemy z pikarnika i studzimy. Pierś kurczaka tniemy w cienkie plastry. Dynię mieszamy z „porwanym” serem. Dodajemy utłuczone w moździerzu orzechy. Dodajemy pierś kurczaka, liście kolorowych sałat, a całość skrapiamy vinegrette.
 
Przepis: Maciej Nowicki
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS