< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Julia Komp - najmłodsza szefowa kuchni z Gwiazdką Michelin

Sylwetki szefów2017-06-23

​Julia Komp - najmłodsza szefowa kuchni (27 lat) z gwiazdką Michelin na świecie, szefowa kuchni w restauracji na Zamku Loersfeld w Kerpen, Niemcy. Julia Komp to niezwykle ambitna i aktywna kucharka, anagażująca się w inicjatywy kucharskie w kraju i na świecie, m.in. członkini Niemieckiej Federacji Kucharzy VKD oraz inicjatywy "Women in WorldChefs", której przewodniczyła Joanna Ochniak. Swoją zawodową karierę rozpoczęła w 2008 roku doskonaląc umiejętności w niemieckich restauracjach, trafiła również do Malezji, gdzie odbywała staż w hotelu "Eastern and Oriental". Szczególnie pasjonuje ją kuchnia azjatycka i orientalna, której smaki i produkty stara się łączyć z lokalnymi w swoich autorskich daniach serwowanych na zamku.

Jednak jej żywiołem są KONKURSY KULINARNE i na tym polu spełnia się i odnosi znaczące sukcesy. W 2010 roku została laureatką konkursów Mistrz Kucharstwa Miasta Kolonia, Mistrz Nadrenii, Młody Mistrz Nadrenii.
W kolejnym roku srebrny medal z drużyną narodową juniorów w Niemczech oraz indywidualnie Mistrz Dehoga i drugie miejsce w konkursie RAP w kategorii "Najlepszy Kucharz Młodego Pokolenia w Niemczech" oraz jako pierwsza kobieta w historii na "Najlepszego Młodego Kucharza Europy Centralnej".

W 2012 roku została członkiem Drużyny Narodowej Juniorów, z którą na Olimpiadzie IKA w Erfurcie zdobyła srebrny i brązowy medal. Reprezentowała swój kraj podczas "Food Promotion Week" na Sri Lance w 2012 roku, a w 2013 sięgnęła po podwójne złoto na Copa Culinary Cup w Moskwie. W 2014 roku została Kapitanem drużyny "Garde Culinaria", z którą zdobyła brąz na The World Culinary Cup w Luksemburgu oraz srebrny na Salon Mondial w Dubaju w 2016.


Zakwalifikowała się również do finału konkursu "Królowa Kuchni" (2014) oraz asystowała Davidowi Mahn podczas Mistrzostw "Cukiernik Roku 2015" zajmując drugie miejsce. Wciąż się rozwija, podróżuje, stawia sobie wyzwania i je spełnia, biegle włada językiem angielskim i francuskim. Julia Komp od pięciu lat chciała przyjechać do Polski i uczestniczyć w organizowanych u nas konkursach.
​Na zaproszenie Joanny Ochniak uczestniczyła jako juror w konkursie kulinarnym Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego, który odbył się 09 czerwca w Pałacu Tłokinia.

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.