papaja.pl - gastronomia Ogłoszenia forum facebook poczta





       
poszukiwany wyraz lub wyrazy kategoria autor przepisu  
  

papaja.pl > Księga przepisów > Dania główne

pomoc
drzewko kategorii

jeżeli chcesz zamieścić swój przepis,
napisz do nas



Księga przepisów
Pieczona pierś z kaczki, duszona w sosie Calvados i podana z jabłkiem w cieście cynamonowo-goździkowym i warzywami parowanymi


Składniki:

Pierś kacza -150 g
Sok z pomarańczy -100 ml
Miód - 20 g
Majeranek - 1 g
Tymianek - 1 g
Sól, pieprz
Olej
Jabłko – 100 g
Mąka – 20 g
Mleko – 10 ml
Jajko – 1 szt.
Proszek do pieczenia – 1g
Cynamon – 1g
Goździki – 1g
Sól, cukier
Warzywa parowane: marchew, kalafior, brokuły
Sos:
Marchew – 10 g
Seler – 10 g
Por – 10 g
Cebula – 10 g
Czosnek – 5 g
Fond kaczy – 70 ml
Calvados – 30 ml
Ocet balsamiczny – 5 ml
Tymianek – 1g
Masło – 10 g
Mąka – 10 g



Sposób przyrządzenia:
Kaczkę marynujemy w soku z pomarańczy z dodatkiem miodu i przypraw (min 24h). Jabłko pokrojone w krążki smażymy w cieście wg receptury. Warzywa gotujemy na parze. Sos: podsmażyć cebulę, dodać warzywa, podsmażyć, dodać po kolei: calvados, ocet balsamiczny, zredukować, dodać fond, zioła i zagotować. Kaczkę upiec średnio i dusić w sosie.

Autor przepisu:
Marcin Budynek




Marcin Budynek
Szef Kuchni i DyrektorGastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie.
Organizator i Juror , a także laureat wielu konkursów kulinarnych.
Jego specjalnością są dania śródziemnomorskie i kuchnia polska.

Prowadzi kulinarnego bloga: http://marcinbudynek.blog.niam.pl/




Skontaktuj się z nami  Informacje prasowe  Newsletter 
© Copyright papaja.pl 2001-2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.