< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Renesans cukiernictwa w Polsce podczas targów Expo Sweet !

Wydarzyło się2016-03-08

To były cztery dni cukierniczego święta ! Tak w jednym zdaniu można określić targi Expo Sweet, które odbyły się w dniach od 21-24 lutego na hali targowej MT Polska przy ul. Marsa 56 w Warszawie.

To największa impreza cukiernicza jaka odbywa się w naszym kraju, skupia środowisko cukiernicze-lodziarskie i piekarnicze. Podczas ósmej edycji swoje stoiska zaprezentowało ponad 137 firm ! To dobry prognostyk na przyszłość, ponieważ gwarantuje rozwój i dalszą możliwość współpracy biznesowej.

W sumie targi Expo Sweet odwiedziło ponad 14611 osób, a prawdziwe oblężenie było w niedzielę, nie zabrakło osób z zagranicy oraz gości VIP - np. Olga Bończyk, czy poseł Janusz Piechociński !

Oczywiście oprócz wystawnych stoisk, organizatorzy zapewnili moc atrakcji dla odwiedzających.
Od kilku edycji sporym zainteresowaniem cieszy się konkurs Tortów Okolicznościowych. W tym roku mieliśmy prawdziwą ferie pomysłów, od Alicji z Krainie Czarów, po Start Trek. Jury w tym roku, oceniało nie tylko sam kształt, ale też smak tortów. Zdecydowaną faworytką była Roksolana Plahtiy ze Lwowa (Ukraina), reprezentująca cukiernię Liguminka, która zrobiła cudowny tort pt " Ukraińskie Wesele".
II miejsce zajęła Renata Martyna z Rybnika, a trzecie Alina Paśnik z Wadowic.



Publiczność również wybrała swój ulubiony tort -Nagrodę Publiczności zdobyła Renata Martyna z Rybnika, za dość kontrowersyjny tort przypominający harcerkę z Powstania Warszawskiego !



W niedzielę ogłoszono również wyniki plebiscytu na Branżową Osobowość Roku, zwyciężył Michał Doroszkiewicz. Konkurs organizowany jest przez redakcję „Przegląd Piekarski i Cukierniczy”. W tym roku o tytuł walczyli jeszcze: Sylwia Krębuszewska-Kozieł, Wiesław Kucia oraz team : Ryszard Wawrzyniak, Rafał Macała, Jerzy Łukasik.
Michał Doroszkiewicz
to nie tylko Mistrz Cukierniczy i wykładowca w Akademii Zeelandia. Ma na koncie wiele sukcesów w konkursach krajowych i międzynarodowych. Dał się też poznać jako doskonały trener uczestników mistrzostw. Brązowy medalista Mistrzostw Świata w Lodziarstwie. W 2015 r. był jurorem w Mistrzostwach Świata Młodych Cukierników w Rimini, a wraz z ekipą zdobył brązowy medal w międzynarodowym konkursie lodziarskim w Szanghaju. 

To zdecydowanie najlepszy czas dla deseru restauracyjnego, nie dziwi więc fakt, że Mistrzostwa Polski w Deserze restauracyjnym cieszą się coraz większą popularnością, w naszym kraju. To też ukłon w stronę popularyzacji sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej. Do konkursu zakwalifikowało się 16 drużyn. Tematem przewodnim były polskie jabłka i sery regionalne. Każda z ekipa w ciągu 1,5 godziny miała przygotować i zaprezentować swój deser oparty o te składniki. 

W jury zasiedli znawcy i profesjonaliści z branży: Przewodnicząca Bożena Sikoń-Wojtal, Iwona Niemczewska, Paweł Małecki, Rafał Godziemski, Jerzy Łukasik, Jarosław Walczyk, Jarosław Uściński, w składzie sędziowskim zasiadł również gość specjalny prosto w Barcelony, ze słynnej szkoły Espai Sucre (w której warsztaty odbyli nasi najlepsi cukiernicy oraz szefowie kuchni) - Walter Vogt !

Podsumowując konkurs przewodnicząca Bożena Sikoń- Wojtal stwierdziła ,że "nie zabrakło deserów wybijających się, przykuwających wzrok, jednak najwięcej punktów można było otrzymać za smak, oceniano technikę, struktury oraz dodatki." 

Waltet Vogt- docenił organizację konkursu, był pod ogromnym wrażeniem ilości i rodzajów jabłek i serów, docenił pracę jednej drużyny która sama go przygotowała. Wszystkie desery były dla niego zaskakujące pod względem smakowym, pozytywnie też ocenił samą pracę w jury !



Decyzją Jury :

I miejsce zdobył -Hotel Hilton Gdańsk Restauracja Mercato – Nina Nawrocka i Paweł Stawicki, przygotowali: Lody piernikowe, florentynka, kruszonka, ziemia cynamonowa, jabłecznik, mus z koziego sera, spód z białej czekolady, biały glasaż, gałązki czekoladowe, brusznica.

II miejsce -Dock Pol Manufaktura Goldwasser – Marek Moskwa i Paweł Górny

(ser owczy Blue Frontiera, jabłko szara reneta)

Mus jabłkowy, lody selerowe, piana z cydru, krem serowy, chutney jabłkowy, glazura z cydru, blondie, chips serowy, galaretka z porto

III miejsce - Restauracja Bachus Czarnocin – Artur Nijakowski i Jarosław Zaborowski

(ser kozi z Drużbina, jabłko champion)

Sernik z koziego sera z białą czekoladą i tonką, jabłko z jałowcem, popcorn z kaszy pęczak, polewy: czarna, biała i szara, kruszonka kakaowa, beza jabłkowa z ciekłego azotu, sferyczna maślanka, wędzona palona czekolada, olej z pestek z dyni, rukiew wodna.

Gościem Honorowym Targów Expo Sweet, była Pani Anna Komorowska, żona Prezydenta - Bronisława Komorowskiego, która również promowała książkę "Wykwintne Desery Polskie". Książka została wydana rok temu, pod patronatem Pani Prezydentowej, a do współpracy nad nią zaproszono 23 wybitnych polskich cukierników. 



Ostatni dzień targów Expo Sweet należał do młodzieży, to oni mieli szansę wykazać się swoimi umiejętnościami cukierniczymi, odbyły się bowiem Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych ! Honorowy Patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Edukacji Narodowej !  

Uczniowie mieli za zadanie przygotować w ciągu trzech godzin torty, jednopoziomowe oraz desery na talerzu. Tematem przewodnim był "Henryk Sienkiewicz i jego twórczość".

Prace jurorskie oceniali : Tomasz Deker, Monika Ignaciuk, Michał Doroszkiewicz, Thierry Ayel, Anna Balas, Sebastian Szmyd.

Jak podkreśliło konkursowe jury poziom w tym roku był bardzo wysoki i wyrównany, co bardzo cieszy i dobrze rokuje na przyszłość, może właśnie tu narodzą się nowe gwiazdy polskiego cukiernictwa. 
 
 
Mistrzami Polski na rok 2016 zostali - Agata Wolfram i Aleksy Zgierski z Zespołu Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie.

 
Z myślą o profesjonalnych zwiedzających targi Expo Sweet przygotowały bogatą ofertę warsztatową, degustacyjną i szkoleniową oraz pokazową. Można było uczestniczyć w licznych seminariach, w których poruszano tematy np. jak zwiększyć zyski przedsiębiorstwa, szkolenie z obsługi klienta, e-learing, skuteczna nauka, a także w pokazach Joanna Olszewska - malowała obrazy cukiernicze, Mattia Meinardi - złoty medalista Marco Polo Cup Szanghaj 2015 poprowadził pokaz przygotowania lodów wegańskich,  Rafał Macała i Ryszard Wawrzyniak– reprezentanci Polski na mistrzostwach w Mediolanie, poprowadzili pokazy sztuki rzeźby z karmelu i kreacji czekoladowych.
 



Targi Expo Sweet  rozrastają się z roku na rok i z tego co zapowiadają Organizatorzy, będą rozwijać się dalej ! Dlatego warto przyjechać, zapoznać się z najnowszymi trendami z tej branży oraz spotkać najlepszych polskich cukierników!
 
 
 

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.