papaja.pl - gastronomia Ogłoszenia forum facebook poczta





papaja.pl > Kalejdoskop branżowy szukaj 


KALEJDOSKOP BRANżOWY

-
Praca dla Regionalnego Szefa Kuchni w Unilever Food Solutions

-
Spotkanie degustacyjne - greckie wina i sery

-
Kolej na Wielkopolskie Smaki - program

-
Konferencja naukowa na temat gęsiny-07-08.11

-
Program 6. Kuchnia+ Food Film Fest 21-23.11

-
„Rozsmakuj się w Kasisi”- uzyskaj Certyfikat Miejsca z Dobrym Smakiem

-
Dynia w roli głównej !

-
W listopadzie Kujawsko-Pomorskie i Polska gęsiną smakuje

-
Piąty Smak- rozmowa z Agnieszką Kręglicką

-
Gęsina na św. Marcina VI odsłona już w listopadzie

-
Hubertus w Zamku Kliczków -19.10

-
Casting do IV edycji TOP CHEF

-
16 października Światowy Dzień Żywności - przyłącz się do akcji

-
Na weekend polecamy film"Bogowie" i wywiad z Tomaszem Kotem

-
„Kucharz Doskonały” - Hanna Szymanderska i Krzysztof Lendzion

-
Pierwszy w Poznaniu common table – wspólny stół śniadaniowy

-
Wieczór Sarmacki z Robertem Sową i Arturem Świerżewskim

-
Louis Nubiola Trio i kolacja degustacyjna w Blow Up Hall 50 50

-
Wokalne popisy kelnerów w Krakowie

-
6. Kuchnia + Food Film Fest - 21.11.14

-
Zomato przejmuje Gastronauci.pl !

-
Zaproszenie na Trendy Kulinarne -22.09.14

-
Ekskluzywna kawa Kopi Luwak w Qubus Katowice

-
Zbrodnia i Wina – recenzja i konkurs !

-
Targi Expo Sweet podpisały umowę z targami SIGEP w Riminii



Kalejdoskop branżowy

Rola szefów kuchni w obliczu epidemii otyłości -24.10.


24 października przypada Światowy Dzień Walki z Otyłością.
WHO już bije na alarm, ponieważ coraz więcej osób na świecie boryka się z tą chorobą. Najnowsze dane udostępnione przez Unilever Food Solutions (UFS) pokazują, że branża gastronomiczna odgrywa ważną rolę w procesie przeciwdziałania temu zjawisku. Aż 82% szefów kuchni na świecie bierze pod uwagę aspekty zdrowotne potraw przy układaniu menu. Okazuje się, że oferowanie klientom zdrowych potraw, które zaspokajają ich oczekiwania, to dla restauratorów także szansa na rozwinięcie biznesu.

Epidemia otyłości

Na całym świecie aż miliard osób ma nadwagę, a 300 milionów osób jest otyłych. Jak alarmuje WHO, przed 2015 rokiem liczba ta może wzrosnąć
do 1,5 miliarda. Tempo wzrostu staje się coraz szybsze, szczególnie w ostatnich trzech dekadach. Przed 1980 r. tylko 1 na 10 osób zmagała się
z tym problemem. Obecnie, w ponad połowie krajów otyła jest już co druga osoba.

W Polsce aż 47 proc. społeczeństwa ma nadwagę, otyłość dotyczy natomiast 15 proc.  Niepokojący jest fakt, że polskie dzieci znajdują się w czołówce tych najbardziej otyłych. Wg raportu WHO, co trzeci 11-latek i co czwarty 13-latek ma nadwagę.

Rola branży gastronomicznej

Z badań przeprowadzonych na zlecenie Unilever Food Solutions  wynika, że na świecie 66% konsumentów jedząc poza domem, chce odżywiać się zdrowiej. Z drugiej strony tylko 55% szefów kuchni jest świadomych tego faktu! Dodatkowo, goście restauracji oczekują od jedzenia poza domem przede wszystkim przyjemności – tak deklaruje aż 72% badanych.

Klienci polskich lokali chcą tego, co najlepsze w dwóch aspektach jednocześnie – zdrowszych dań w menu i czerpania przyjemności z jedzenia. Głównym motywatorem dla 68% szefów kuchni w Polsce do przygotowywania zdrowszych wersji dań jest świadomość tego, iż goście coraz częściej poszukują w menu zdrowych potraw. Na szefach kuchni i restauratorach spoczywa więc odpowiedzialność za to, co ostatecznie trafia na talerze gości.

Jak przeciwdziałać otyłości?

Przytoczone wyniki pokazują, że na branży gastronomicznej spoczywa znaczna odpowiedzialność za przeciwdziałanie rozwojowi otyłości wśród ludzi na całym świecie. Konsumenci mają dobre intencje związane z zamawianiem zdrowszych dań, jednak w restauracji często nie przekłada się to
na rzeczywiste działania. Wg World Menu Report goście lokali gastronomicznych nie domagają się całkowitej zmiany kart menu. Życzą sobie tylko „nieco” zdrowszych potraw podczas jedzenia poza domem. Wśród polskich szefów kuchni 62% deklaruje, że byliby skłonni wprowadzić zmiany do swoich najbardziej popularnych potraw, aby uczynić je zdrowszymi. 

Unilever Food Solutions podpowiada szefom kuchni i właścicielom punktów gastronomicznych, jak można dokonać tych zmian w łatwy i wydajny sposób. Warto skorzystać z porad i wskazówek zebranych w poradniku „Jedzenie kuszące i zdrowe” oraz dostępnych na stronie www.unileverfoodsolutions.pl. Szefowie kuchni mogą wykorzystać te wytyczne w układaniu menu bez narażania się na dodatkowe koszty czy ryzyko rozczarowania ze strony stałych klientów np. zmianą smaku ulubionych potraw.

Wprowadzanie małych zmian do przepisów jest bardziej efektywne niż całkowita zmiana menu na „dietetyczne”, ponieważ jest to mniej zauważalne i bardziej akceptowalne dla klientów. Dotyczy to szczególnie tradycyjnych, ulubionych dań gości restauracji, zamawianych od lat. Jeżeli jednak zamiast „rewolucji na talerzu” wprowadza się drobne zmiany, klienci są bardziej skłonni zaakceptować potrawę w nowej formie – mówi Tomasz Szlegel, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Usługa „Jedzenie kuszące i zdrowe” stanowi część wkładu Unilever Food Solutions w realizowanie celów związanych z przeciwdziałaniem światowej epidemii otyłości oraz wynikających z planu firmy Unilever „Życie w sposób zrównoważony”.
Przed rokiem 2020 chcemy przyczynić się do poprawy zdrowia i dobrego samopoczucia ponad miliarda osób na całym świecie – dodaje Piotr Wrotyński, dyrektor zarządzający Unilever Food Solutions w Europie Północno-Wschodniej.



Monika Podsiadło
junior account manager

24.10.2012


  dodaj swój komentarz 
___________________________________________________________________________ ODCHUDZANIE PRZY OTYŁOŚCI / NADWADZE / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. ***** 1. Jemy niskotłuszczowo czyli: INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. 2. Niskowęglowodanowo, a zatem: NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw: WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU. ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW. ___________________________________________________________________________
Halina RAŚ, W-wa
dlasds@go2.pl
03.11.2012



Skontaktuj się z nami  Informacje prasowe  Newsletter 
© Copyright papaja.pl 2001-2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.