< WRÓĆ DO Księga przepisów

Tort galaretkowy na kruchym spodzie

Księga Przepisów 2017-08-09
Składniki:

·         150 g mąki

·         75 g masła

·         1 żółtko

·         35 g cukru

·         ½ opakowania cukru wanilinowego Delecta

·         ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

·         2 galaretki gruszkowe Delecta

·         300 g owoców (morele, czereśnie brzoskwinie, itp.)

·         3 łyżeczki żelatyny Delecta

Przygotowanie:

1.       Zagnieć kruche ciasto z mąki, masła, żółtka, cukru, cukru wanilinowego i proszku do pieczenia. Odłóż na 20 minut do lodówki, a następnie upiecz je w formie o wielkości takiej, jak podstawa formy do galaretki, w której będziesz ją przygotowywać.

2.       Galaretki rozpuść w 800 ml wody, dodaj 3 łyżeczki żelatyny i część (około 1/2) przelej do foremki (wysmarowanej nieco oliwą). W galaretce zatop owoce, odstaw na godzinę do lodówki, a po tym czasie dolej drugą cześć galaretki. Dzięki takiemu zabiegowi owoce będą
w środku, a nie na samym spodzie deseru.

3.       Gdy galaretka nieco stężeje połóż ją na upieczone ciasto i ostawiam do całkowitego stężenia. Deser podawaj schłodzony i pokrojony na kawałki.

 

Więcej inspirujących przepisów znajduje się na www.delektujemy.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.