< WRÓĆ DO Księga przepisów

Eton mess z różowym kremem i owocami lata

Księga Przepisów 2017-08-09
Składniki:

·         3 białka

·         150 g drobnego cukru do wypieków

·         pół łyżki mąki ziemniaczanej

·         łyżeczka octu winnego

·         300 g kremówki

·         1 opakowanie mix do śmietany Delecta

·         3 łyżki cukru pudru

·         200 g mieszanych owoców: truskawek, malin, czereśni lub innych owoców

Przygotowanie:

1.       Piekarnik nagrzej do temperatury 140oC. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie porcjami dodawaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Na sam koniec do piany dodaj ocet. Za pomocą łyżki nałóż bezę na blaszkę wyłożoną papierem tak, aby powstał niewysoki blat. Całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź bezę i połam ją na mniejsze kawałki.

2.       W czasie pieczenia bezy ubij śmietanę z dodatkiem cukru i miksu do śmietany. Owoce zblenduj na mus, a następnie delikatnie połącz go ze śmietaną. Zostaw kilka ładnych owoców do dekoracji.

3.       Przygotowany krem umieść w pucharkach, przekładając go pokruszoną bezą. Wierzch udekoruj owocami. Podawaj lekko schłodzone.

Przepis :DELECTA

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.