Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym
Księga Przepisów •
2020-12-29
Składniki:
Kolor i smak żurawiny natychmiast przywodzą na myśl obraz świąt, prawda? Owoc ten idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu wspaniale wprowadzi w świąteczny nastrój.
Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 35 min Poziom: średniozaawansowany
Składniki:
· 2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
· świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
· 125 ml czerwonego wina
· 200 ml bulionu grzybowego
· 2 łyżki stołowe miodu lub cukru
· 225 g świeżych żurawin
· 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
· oliwa z oliwek do smażenia
· tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
2. Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
4. Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.
5. Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
6. Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem. Podawaj w świątecznej misce.