Błyskawiczne pancakes
Księga Przepisów •
2020-11-02
Składniki:
Ciasto:
· 300 g mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
· 2 łyżki cukru
· 3 jajka (M)
· 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
· 350 ml mleka
Dodatkowo:
· 1 łyżka Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
· miód lub syrop klonowy
· owoce
Przygotowanie:
1. Delmę roztop. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą, mleko i roztopioną Delmę.
2. Wszystko wymieszaj mikserem.
3. Małą patelenkę rozgrzej, posmaruj odrobiną Delmy Maślany smak i wlej łyżkę stołową ciasta.
4. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć placek na drugą stronę i smaż, aż się zarumieni.
5. W ten sposób usmaż wszystkie placki. Podawaj polane miodem lub syropem klonowym i posypane ulubionymi owocami.