< WRÓĆ DO Księga przepisów

Rosół drobiowy w tylu azjatyckim z góralskim akcentem

Księga Przepisów 2020-08-03
Składniki:
6 skrzydełek z kurczaka 
2 udka z kurczaka 
1 szyja z indyka 
½ selera naciowego 
¼ selera - korzeń 
2 średniej wielkości pietruszki 
2 średniej wielkości marchewki 
2 sztuki czerwonej cebuli
100 ml oleju sezamowego 
1 sztuka natki kolendry 
1 sztuka papryczki chilli 
4 ząbki czosnku 
100 g świeżego imbiru 
sos sojowy jasny
sok z 2 limonek 
świeżo mielony czarny pieprz
sól do smaku 
 
Przygotowanie:
Skrzydełka z kurczaka oraz udka rozkładamy razem z umytymi, pokrojonymi w cząstki warzywami na pergaminie. Całość polewamy olejem sezamowym i oprószamy solą.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze około 140/150 stopni z termoobiegiem. Pieczemy godzinę. Po tym czasie do garnka nalewamy zimnej wody i wrzucamy wcześniej upieczone produkty. Dodajemy umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy, posiekane chilli, rozgniecione ząbki czosnku. Obrany imbir kroimy w cienkie plastry. Całość gotujemy 2 godziny. Po tym czasie wrzucamy sparzoną we wrzątku szyję z indyka i znów gotujemy na małym ogniu 2 godziny. Całość cedzimy i doprawiamy do smaku sosem sojowym i czarnym pieprzem oraz siekaną kolendrą.
 
Zupę można zaciągnąć dwoma żółtkami wymieszanymi z sokiem z limonki i tartym oscypkiem.  Wystarczy dokładnie wymieszać te składniki i rozrobić z odrobiną gorącego bulionu i zaciągnąć całość w garnku.
 
Przepis - Sebastiana Krauzowicza - Ambasadora 
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS