< WRÓĆ DO Księga przepisów

Zapiekane jajka pod pierzynką

Księga Przepisów 2020-04-07
Składniki:
Czas przygotowania: 45 minut
 
Ilość osób: 4
 
Składniki:
 
 8 jajek
150 g gotowanej szynki
1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
200 g sera żółtego
50 ml wody
200 ml śmietany 36%
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżeczka margaryny
4 łyżki bułki tartej
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr
Przygotowanie:
Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój w plastry. Pamiętaj, aby odłożyć kilka kawałków jajek na bok do udekorowania dania. Zetrzyj na tarce ser żółty. Szynkę pokrój w cienkie paski – kilka plastrów również odłóż do dekoracji.
 
Fix Spaghetti Carbonara Knorr rozmieszaj z wodą oraz śmietaną. Wsyp pieprz oraz gałkę muszkatołową. Całość zagotuj i zdejmij z ognia.
 
Przygotuj żaroodporne naczynie. Wysmaruj je margaryną i naprzemiennie układaj plastry jajek, szynki i sera. Poszczególne warstwy polewaj przyrządzonym wcześniej sosem.
 
 
Posyp zapiekankę z wierzchu tartą bułką, a następnie ozdób odłożonymi kawałkami szynki i jajek.
 
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut. Danie serwuj na ciepło, oprószone natką pietruszki. 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS