< WRÓĆ DO Księga przepisów

Indyk nadziewany batatami

Księga Przepisów 2020-04-07
Składniki:
Czas przygotowania: 90 minut
 
Ilość osób: 8
 
Składniki:
 
5 kg indyka w całości
Marynata:
 
 1 l kefiru lub jogurtu
1 główka czosnku
30 g Przyprawy do mięs Knorr
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
2 cytryny
Farsz:
 
100 g orzechów pekan
100 g rodzynek
2 kg batatów
10 g świeżego imbiru
20 szalotek
2 łyżki Cynamonu z Wietnamu Knorr
100 ml syropu klonowego
2 pomarańcze
1 pęczek rozmarynu
Sos do indyka:
 
sok i kości powstałe podczas pieczenia indyka
1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr
1 kostka masła lub margaryny
 
Przygotowanie:
Upiecz główkę czosnku, a następnie ją wyciśnij. Do czosnku dodaj jogurt lub kefir, skórkę otartą z cytryn, ostrą paprykę w proszku i Przyprawę do mięs Knorr. Przygotowaną marynatą natrzyj całego indyka. Zrób to starannie, zarówno na zewnętrznej, jak i wewnętrznej stronie mięsa. Indyka pozostaw w marynacie na przynajmniej 12 godzin. Pamiętaj, aby obrócić drób po połowie minimalnego czasu marynowania. Po wszystkim usuń nadmiar marynaty.
 
Obierz słodkie ziemniaki i pokrój je w kostkę o wielkości 1x1 cm. Wymieszaj bataty w dużym naczyniu wraz z posiekanym rozmarynem, orzechami pekan, startym imbirem, rodzynkami, cynamonem, przekrojonymi na pół szalotkami, skórką otartą z dwóch pomarańczy, kostką masła oraz syropem klonowym.
Nadziej indyka przygotowanym farszem. Na koniec zepnij otwór w mięsie wykałaczkami, a udka zwiąż na krzyż.
 
Wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na około 3-4 godziny. Co jakiś czas polej indyka wytapiającym się tłuszczem.
 
Po upieczeniu, zbierz powstałe w trakcie soki. Mięso odetnij od kości, podziel na mniejsze porcje i porozkładaj na brytfance na farszu wyjętym ze środka indyka.
Soki wraz z kośćmi pozostałymi po dzieleniu drobiu przełóż do garnka i zalej litrem wody. Wszystko gotuj przez około 30 minut. Przecedź wywar.
Zrób sos z ochłodzonego wywaru połączonego z zawartością opakowania Sosu do pieczeni jasnego Knorr. Sos gotuj przez około 5 minut, aż stanie się gęsty.                  
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS