< WRÓĆ DO Księga przepisów

Wielkanocny żur w chlebie

Księga Przepisów 2020-04-07
Składniki:
zas przygotowania: 45 minut
 
Ilość osób: 4
 
Składniki:
 
2 chleby razowe
4 białe kiełbasy
1 opakowanie Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr
1 pęczek włoszczyzny
2 cebule
1 łyżka chrzanu
300 g wędzonego boczku
5 ziemniaków
4 jajka
3 Liście laurowe z Turcji Knorr
100 ml śmietany kremówki
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
10 ml oleju
Przygotowanie:
Przygotuj wywar na włoszczyźnie wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz liściem laurowym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjmij włoszczyznę z garnka.
Do wywaru wsyp zawartość opakowania Żurku szlachetnego z chrzanem Knorr. Dodaj do całości 1 łyżkę chrzanu ze słoika. Gotuj zupę przez około 10 minut.
Rozgrzej patelnie i podsmaż na niej cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojoną w plastry kiełbasę i boczek pokrojony w kosteczkę. Po smażeniu wrzuć wszystko do żurku.
Pod koniec gotowania do zupy wsyp pieprz i majeranek oraz wlej śmietanę.
Rozkrój chleb wzdłuż na dwie części. Z każdej połowy wyciągnij miękki środek. Żurek podawaj w chlebowej misce z dodatkiem chrzanu oraz jajkiem.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS