< WRÓĆ DO Księga przepisów

Tradycyjny karp po żydowsku

Księga Przepisów 2019-12-20
Składniki:

Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
1 karp
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr
4 duże cebule
1 marchewka
50 g migdałów
50 g rodzynek

Przygotowanie:

Przygotuj karpia. Odetnij głowę ryby i jej ogon, a następnie włóż je do garnka i przyrządź z nich wywar.
Rozpuść łyżeczkę żelatyny w niewielkiej ilości wody i dodaj do ciepłego wywaru.
Pokrój dwie cebule w ćwiartki. Dodaj marchewkę i dwie łyżki Delikatu przyprawy uniwersalnej Knorr. Zalej wszystko litrem wody. Gotuj 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie odcedź wywar.
Pokrój w kostkę dwie kolejne cebule, zalej je połową zrobionego wywaru i gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Resztę karpia pokrój w dzwonka i zalej drugą połową wywaru. Gotuj rybę przez 20 minut. Pilnuj, aby była miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmij gotowe kawałki karpia i rozłóż na półmisku.
Połącz ze sobą dwie części wywaru i wszystko razem zmiksuj oraz dopraw do smaku. Migdały sparz, posiekaj, następnie razem z rodzynkami dodaj do wywaru. Tak przyrządzonym wywarem zalej dzwonki karpia. Odstaw rybę w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

 

Więcej na stronie :

https://media.knorr.pl/pr/477370/niech-tradycji-stanie-sie-zadosc-przepisy-na-wigilijna-rybe

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS