< WRÓĆ DO Księga przepisów

Bułeczki Semlor, szwedzki specjał

Księga Przepisów 2019-04-23
Składniki:
24 MAŁYCH BUŁECZEK
 
Bułeczki Semlor
75 g masła Tradycyjnego Debic
150 g wody
150 g śmietanki Debic Culinaire Original
10 g suszonych drożdży „instant”
2 g soli
55 g cukru
4 g rozgniecionego kardamonu
500 g czystej mąki
60 g jaja
 
Nadzienie
200 g pasty migdałowej
120 g mleka
240 g śmietanki Debic Stand & Overrun
 
Wykończenie
polewa (proszek lub gotowa glazura) 
cukier do posypania
Przygotowanie:

 

Bułki Semlor

Rozpuścić masło Tradycyjne Debic w rondlu na średnim gazie. Dodać połowę śmietanki Debic Culinaire Original oraz wodę i podgrzać do 40°C. Zdjąć rondel z palnika i dodać drożdże. Połączyć sól, cukier, kardamon i mąkę w dużej misie i wymieszać w maszynie do wyrabiania ciasta. Dodać pozostałą śmietankę Debic Culinaire Original oraz wodę i jajo. Zagniatać ciasto przez 5 minut aż do osiągnięcia miękkiej, elastycznej konsystencji.

Włożyć ciasto do misy, przykryć folią spożywczą i odstawić by odpoczęło przez 30 minut.

Lekko wyrobić wyrośnięte ciasto i podzielić na równe części w pożądanym rozmiarze, a następnie umieścić bułeczki na tacy do pieczenia. Pozwolić ciastu wyrastać przez następne 40 minut. Piec bułki przez 20 minut w 200 °C.

 

Nadzienie

Odciąć górę każdej z bułeczek i odłożyć do wykorzystania. Zdrapać cienką warstwę miąższu z każdej z bułeczek. Wymieszać w misie miąższ z pastą migdałową i 120 ml mleka na gęstą pastę. Wypełnić każdą z wydrążonych bułeczek tak by nadzienie sięgało krawędzi.

 

WYKOŃCZENIE

Ubić śmietankę Debic Stand & Overrun na jędrny krem. Za pomocą rękawa cukierniczego zrobić duży kleks kremu na nadzieniu z pasty migdałowej. Umieścić górną część bułeczki na dolnej i oprószyć cukrem pudrem.

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS