< WRÓĆ DO Księga przepisów

St Honore deser !

Księga Przepisów 2019-04-23
Składniki:

3 SZTUKI

 

Ciasto francuskie

1250 g mąki

  600 g wody

    35 g soli

  240 g masła Debic Creme

1000 g masła Debic Croissant

 

Ciasto ptysiowe

350 g mleka

  10 g cukru

    4 g soli

220 g masło Tradycyjne Debic

190 g mąki

420 g jaj

 

Krem do ciasta

900 g mleka

100 g śmietanki Debic Stand & Overrun

225 g cukru

85 g skrobi kukurydzianej lub

        budyniu w proszku

120 g zółtka jaja

       1 laska wanilii

Przygotowanie:
 
Ciasto francuskie
 
Przygotować ciasto „detrempe” z mąki, wody, soli i masła Debic Creme.
Zostawić w lodówce na 15 minut aby odpoczęło. W międzyczasie rozwałkować masło Debic Croissant, tak, by dwa razy zwiększyć powierzchnię. Rozwałkować ciasto i umieścić masło pośrodku.
 
Obłożyć masło ciastem i rozwałkować. Wykonać dwa złożenia (złożone na 4), powtórzyć czynność, a następnie odłożyć do lodówki na godzinę. Powtórzyć operację dwa razy ( dwa podwójne złożenia) uzyskując w efekcie cztery podwójne złożenia (4x4). Przykryć i przechowywać w lodówce.
Rozwałkować na 2,5mm i wyciąć okręgi o średnicy 20 cm. Zostawić by odpoczęły przez 30 minut i piec w 175 °C przez 30-35 minut.
 
Ciasto ptysiowe
 
Doprowadzić do wrzenia mleko, cukier, sól i masło Tradycyjne Debic. Zdjąć z palnika i dodać mąkę, Wysuszyć ciasto bardzo intensywnie. Przełożyć ciasto do misy z mieszadłem i ustawić na pierwszy bieg. Stopniowo dodawać jaja aż do uzyskania gładkiej, lepkiej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego (końcówka 12) zrobić okrągłe ptysie na tacy do pieczenia i piec w  170 °C przez 30-35 minut.
 
Krem do ciasta
 
Przygotować krem do ciasta z tych składników. Wylać na tacę, przykryć i przechowywać w lodówce.
 
Krem waniliowy
Wymieszać Debic Creme Patissiere, aż będzie gładki, dołożyć na wpół ubitą śmietankę Debic Stand & Overrun.
 
WYKOŃCZENIE
Pokryć ptysie skarmelizowanym cukrem. Wypełnić ciasto francuskie  kremem waniliowym.
Następnie przykleić je na brzegach upieczonego ciasta francuskiego. Udekorować ubitą śmietanką Debic Stand & Overrun używając końcówki St. Honore.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.