Przewodnik MICHELIN opracował międzynarodowy barometr, aby ułatwić analizę wpływu kryzysu związanego z Covid-19 na restauracje oznaczone gwiazdką Michelin.
Narzędzie zostało zaprojektowane w celu zapewnienia zarówno usługom gastronomicznym, jak i szerszemu sektorowi turystycznemu przeglądu w czasie rzeczywistym tempa ponownego otwierania restauracji oznaczonych gwiazdką Michelin na całym świecie.
Dzięki swojej silnej obecności na arenie międzynarodowej, MICHELIN Guide zwraca się do swoich specjalistów o wsparcie przy aktualizacji narzędzia. Inspektorzy Przewodnika wykorzystują całą swoją lokalną wiedzę i doświadczenie kulinarne w celu zebrania informacji. W zależności od sytuacji w każdym kraju dane o restauracjach będą gromadzone w terenie, telefonicznie lub w drodze badań cyfrowych.
Każdego tygodnia barometr będzie zapisywał liczbę restauracji oznaczonych gwiazdką Michelin, które są otwarte na posiłki wewnątrz i / lub na ich tarasach/ogródkach. Integracja placówek opiera się na określonym kryterium, ponieważ restauracje muszą wykazać, że są otwarte co najmniej trzy dni w tygodniu, aby zostały uwzględnione. W każdy wtorek wieczorem dane z poprzedniego tygodnia będą aktualizowane, a komentarz jakościowy będzie analizował sytuację.
źródło:https://guide.michelin.com/