< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Polagra 2020 zakończona !

Wydarzyło się2020-10-06

Pierwsze w tym roku targowe spotkanie branży ! 

 

 
 
Tegoroczne targi Polagra odbywały się w dniach od 28 września - 30 września i mimo niesprzyjających warunków jakie przyniósł ze sobą covid-19, było to pierwsze spotkanie targowe z branży spożywczo- gastronomicznej, które można zaliczyć do udanych.

W tym rok ekspozycję podzielono na trzy salony. Największą jej część zajęli producenci maszyn i urządzeń dla sektora spożywczego. Innowacje w salonie FOODTECH wzbudzały zainteresowanie targowych gości i były tematem rozmów na stoiskach, bo to w końcu one pozwalają na produkcję żywności wysokiej jakości, spełniającej oczekiwania konsumentów.
 
 
Uwagę profesjonalnych zwiedzających przyciągała także ekspozycja w salonie FOOD. Na stoiskach w tym roku dominowały polskie marki. Nie zabrakło produktów mleczarskich, słodyczy, przetworów owocowo-warzywnych, soków i napojów, smacznych przekąsek w postaci liofilizowanych owoców, a także produktów ekologicznych. Polski drób promował doborowy duet z ogromnym poczuciem smaku i dobrego humoru: Sebastian Krauzowicz i Cristina Catese. Można było także zasmakować w winiarskich specjałach prosto z Węgier, które serwował László Angerman, Mistrza Węgier Sommelierów w 2018 roku. Warto przy tym podkreślić, że w tym roku 6 produktów zostało nagrodzonych Złotym Medalem MTP.
 
 

Salon HORECA z kolei to przede wszystkim strefy warsztatowo-konkursowe. W największej z nich przez wszystkie dni targów rozgrywały się Eliminacje Krajowe WorldSkills Poland 2020. Do rywalizacji przestąpili młodzi cukiernicy, kucharze, kelnerzy i carverzy. Zwycięzcy pierwszych trzech kategorii: Daniel Bauer, Gaja Włodarczyk i Jacek Darnowski będą mieli możliwość reprezentować Polskę na poziomie międzynarodowym podczas WorldSkills Szanghaj 2021. Ogromne emocje wzbudziły też warsztaty kulinarne, które prowadzili Tomasz Milewski, Wojciech Harapkiewicz, Dawid Łagowski, Tomasz Jakubiak i Tomasz Purol. Uczestnicy mieli okazję nie tylko na poznanie tajników ich kuchni, ale także na autograf i wspólne pamiątkowe zdjęcie.
 






W sercu targów POLAGRA znalazła się w tym roku strefa szkoleniowa, w której codziennie można było spotkać ekspertów dzielących się wiedzą z różnych obszarów prowadzenia biznesu z sektorze spożywczo-gastronomicznym. Największe zainteresowanie, podobnie jak w ubiegłym roku, wzbudził temat najnowszych trendów i wymogów prawnych w oznakowaniu produktów, a także prezentacja wyników najnowszych badań związanych z zmianami zachowań konsumentów na rynku FMCG. Publiczności nie zabrakło także na warsztatach cukierniczo-lodowych, na których merytoryczna wiedza została zastosowana przy wykorzystaniu innowacyjnych technologii, a zwieńczeniem pracy były słodkie degustacje.
 

"-To nie był łatwy rok dla nas, organizatorów imprez targowych, a także dla naszych wystawców, partnerów i zwiedzających. Dlatego ze zdwojoną mocą chcemy podziękować firmom i instytucjom, które zdecydowały się na udział w poznańskim spotkaniu branży spożywczej i HoReCa za zaangażowanie i przygotowanie inspirującej ekspozycji.
 
Dziękujemy serdecznie naszym partnerom, organizatorom wydarzeń towarzyszących ekspozycji, za poświęcony czas w przygotowanie merytorycznych spotkań obfitujących w wiedzę, stanowiące podsumowanie najnowszych badań, będących bazą pomysłów na temat jak efektywnie prowadzić biznes spożywczy czy gastronomiczny.
 
Serdeczne podziękowania składamy także naszym partnerom medialnym za zaufanie i każde dobre słowo opublikowane na temat targów POLAGRA.
 
I na koniec dziękujemy wszystkim gościom, którzy przez 3 ostatnie dni odwiedzili targi POLAGRA. To dla nas ogromna przyjemność gościć Was na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich." - Zarząd MTP
 

 
Więcej na stronie www.polagra.pl
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS