PSTRĄG ZŁOCISTY - jest nowością i innowacyjnym gatunkiem pstrąga, który wyhodowany został w gospodarstwie rybackim Zielenica.
-"Wyhodowanie tej pięknej ryby stało się moim celem od dnia, kiedy zobaczyłam w stawie pośród pływających pstrągów tęczowych dwie złote rybki !
Urzekła mnie ich wyjątkowa uroda i zainteresowało ich pochodzenie.
Moim marzeniem stało się wyhodowanie takich ryb i wprowadzenie ich do naszego menu Zielenicy. Jako alternatywnego gatunku ryby z naszego źródła". - powiedziała właścicielka Gospodarstwa Rybackiego Zielenica Anna Skowrońska
- Zależało mi na tym by wprowadzić do polskich restauracji pstrąga premium, takiego którym Szefowie kuchni będą mogli zaskoczyć swoich klientów".
Golden trout, był w Polsce dotąd rybą, o której jedynie słyszano. Zatem dalszych informacji szukałam na międzynarodowym rynku akwakultury.
-Po nitce do kłębka, najpierw znalazłam go w menu moskiewskich restauracji potem irańskich i tak krok po kroku dotarłam do producenta ikry. Zakupiłam próbną partię 30 tyś sztuk i licząc się, że dochowam może 10 procent.
W roku 2018 realizację złotego marzenia ! 
Hodowanie nowego gatunku pstrąga obarczone jest dużym wyzwaniem, czy się uda, czy zaadoptuje się do naszych warunków, czy woda i temperatura będą odpowiednie. Złoty pstrąg przyjął się w naszych warunkach idealnie, przepiękne złote rybki każdego dnia budzą nasz zachwyt.
- Pstrąg złocisty, złoto Zielenicy jest rybą wyjątkowej urody i wyjątkowego smaku i lekkiej struktury. Przepiękna złota skóra przypomina promień słońca na talerzu , rozświetlając danie.
- Zachęcam, szczerze Szefów kuchni, kucharzy do odkrywania walorów pstrąga złocistego. Po pierwsze dlatego, że pochodzi z Zielenicy, co gwarantuje najwyższą jakość produktu, po drugie dlatego, że jest to prawdziwa innowacja na talerzu, po trzecie dlatego, że będę szczęśliwa ! - dodaje Anna Skowrońska
W ofercie Gospodarstwa Rybackiego Zielenica znajdziemy również :
-
przez cały rok: Pstrąga – w wielu odmianach – Salvenius alpinuc Xsalvenius fontinallis, Salmo Trutta, Oncorchynchus mykiss
-
- łososiowego w wielkości 800-1200 g/szt.
-
- filety z pstrąga
-
- pstrąga naturalnie wędzonego w całości, wysalanego w solance kołobrzeskiej
-
- wędzonego na drewnie bukowo-olchowym- certyfikowanego- programem Doceń Polskie – Top Produkt
-
- filety z pstrąga wędzonego na zimno w dymie bukowym
-
- kawior z pstrąga o złocistym kolorze – pochodzący z naszych samic
-
- ikrę pstrąga wędzoną w dymie
-
- jesiotra wędzonego i świeżego
Gospodarstwo Rybackie "Zielenica"
Kontakt:
www.zielenica.pl
facebook: https://www.facebook.com/Zielenica/?fref=ts
e-mail: biuro@zielenica.pl
telefon: +48 692-435-383