Kulinarny piknik rodzinny dla dzieci i młodzieży połączony z pierwszym wojewódzkim konkursem kulinarnym dla szkół gastronomiczno-hotelarskich z woj. kujawsko-pomorskiego pt. „Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach”.
Część produktów niezbędnych do przygotowania dań konkursowych będzie opatrzona znakiem „Produkt Polski”. Konkurs odbędzie się w 28 września 2020 r. od godziny 11-16 na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy przy ul. Konarskiego 5.
Jury składające się z renomowanych kucharzy polskich wybierze najlepszą i najsmaczniejszą zupę ugotowaną dla wszystkich, którzy przybędą na piknik. Dwóch młodych kucharzy wraz z wylosowanym szefem kuchni, który ma wspierać merytorycznie młodych adeptów sztuki kulinarnej w osiągnięciu jak najlepszego rezultatu całej drużyny będzie walczyć o puchar przechodni: „Wielką Chochlę Gastronomika”.
W tym roku gotują szkoły:
Zespół Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim
Zespół Szkół Technicznych w Żninie
Zespół Szkół Gastronomiczno –Hotelarskich w Bydgoszczy
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Zawodowego im. Ignacego Łyskowskiego w Grubnie
Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Świeciu
Zespół Szkół Gastronomiczno–Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Cure
Organizatorem imprezy jest Krzysztof Szczepaniak !