Konkurs Kulinarny "Czas na rybę!" organizowany jest od 2018 roku. Organizatorem Konkursu jest Rybacka Lokalna Grupa Działania "Opolszczyzna" (RLGD "Opolszczyzna") - stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne - sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.
Konkurs organizowany jest podczas Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego, które organizowane jest na Zamku w Niemodlinie, w pierwszy weekend października.
W pierwszy dzień o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczą uczniowie szkół gastronomicznych, a w drugi dzień rywalizują Szefowie Kuchni z całej Polski.
Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp, natomiast drugi produkt określany jest co roku przez Organizatorów. W 2020 roku produktem obowiązkowym jest ser kozi z gospodarstwa Kozi Dar.
Współorganizatorem konkursu jest opolski Szef Kuchni - Kamil Klekowski. Nadzór merytoryczny nad Konkursem, w ramach przyznanego patronatu, sprawuje stowarzyszenie Euro-Toques Polska.
W Konkursie mogą uczestniczyć szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski.
Zgłoszenia do Konkursu dokonuje osoba uprawniona do reprezentacji Uczestnika drogą elektroniczną na adres e-mail: CNR@swietokarpia.pl lub poprzez dostarczenie zgłoszenia - pocztą lub osobiście - do Biura Rybackiej Lokalnej Grupy Działania „Opolszczyzna” w /45-050/
Opolu przy ul. Zajączka 7/1.
Organizator zapewnia w trakcie trwania Konkursu produkt główny, którym jest karp opolski w formie świeżej (wypatroszonej) oraz ser kozi z gospodarstwa Kozi Dar z Chudoby.
W Konkursie dla Uczniów szkół gastronomicznych, w dn. 3 października 2020 roku, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego i sera koziego z Kozi Dar, konkurować będą:
1. Drużyna z Zespołu Szkół Ekonomicznych (Technikum nr 2) z Wodzisława Śląskiego, w składzie Anna Elsner i Sylwia Smyczek. Zespół zajął w zeszłym roku pierwsze miejsce!
2. Drużyna z Zespołu Szkół Gospodarczych z Rzeszowa w składzie Sebastian Jawor i Karol Słowik
3. Drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych (Technikum nr 9) z Wrocławia, w składzie: Wiktoria Madej i Jakub Januszkiewicz
4. Drużyna z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim w składzie: Piotr Kubiak i Wiktoria Szymczykiewicz
5. Drużyna z Zespołu Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej z Wałbrzycha, w składzie: Filip Podwojewski i Bartłomiej Mikulski
6. Drużyna z Zespołu Szkół nr 1 w Kluczborku, w składzie: Aleksandra Kordecka i Jessica Reszczyńska
Uczestnicy zakwalifikowani do udziału w Konkursie zostaną powiadomieni o zakwalifikowaniu do konkursu w terminie do dnia 21 września 2020 r.
Informacji na temat konkursu udzielają Organizatorzy:
- Aleksandra Czerkawska - tel. 535 380 010
- Kamil Klekowski - tel. 790 247 247