< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

Restauracja Patio z Rzeszowa zwycięzcą Restaurant Week Polska

Hotele i restauracje2020-08-07

 2781 osób spróbowało popisowych dań restauracji Patio

 
 
Tegoroczna edycja Festiwalu Restaurant Week Polska zdecydowanie należy do restauracji Patio przy Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Ta mieszcząca się w samym sercu Rzeszowa restauracja zwyciężyła w aż czterech kategoriach: najlepsza restauracja w Rzeszowie i w Polsce, najlepsza przystawka w Polsce, najlepsze danie główne w Polsce i najpopularniejsza restauracja w Polsce.
 
2781 osób spróbowało popisowych dań restauracji Patio podczas ostatniego Restaurant Week Polska. To historyczny rekord – takiego wyniku nie osiągnęła do tej pory żadna restauracja uczestnicząca w Festiwalu.
 
 
Imponujące statystyki
 
Od tegorocznej edycji Restaurant Week Polska minęło już kilka tygodni, zatem nadszedł czas na podsumowania i statystyki. Te – w przypadku Patio – są imponujące. Zespół restauracji, dla 2781 gości przygotował 1665 tatarów z polędwicy wołowej i tyle samo steków, również z polędwicy wołowej. Wydano 1116 porcji kremu z młodej marchewki z lodami bazyliowymi i 1116 steków z łososia.
 
Na festiwalowych gości restauracji Patio czekała również mała niespodzianka – buteleczki ze świeżo tłoczonego rzepaku i lnianki. Do przygotowania takiej ilości oleju przeznaczono aż 300 kg rzepaku i 180 kg lnianki.
 
 
Popisowe menu, które pokochali goście
 
Autorem menu, które zdobyło serca i podniebienia festiwalowych gości, jest Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio. Podczas tegorocznej edycji, goście mogli wybrać jeden z dwóch wariantów menu.
 
WARIANT A
 
1. Tatar z polędwicy wołowej, majonez grzybowy, żółtko, pikle, chleb z własnego wyrobu, masło wędzone
 
2. Stek z polędwicy wołowej sous-vide, demi-glace, portobello, pęczotto ze smardzami, puree ziemniaczane, szczypiorek
 
3. Tartaletka, salsa truskawkowa, chantilly z białej czekolady i jogurtu, galaretka z rokitnika, kruszonka migdałowa, lody kremówkowe
 
 
WARIANT B
 
1. Krem z młodej marchewki, białe wino, lody bazyliowe, micro zioła
 
2. Stek z łososia, szparagi, sos berneński, pietruszkowe puree, karmelizowana marchew, ziemia oliwkowa
 
3. Tartaletka, mus jogurtowy, salsa truskawkowa, chantilly z białej czekolady i rozmarynu, galaretka z rokitnika, kruszonka migdałowa, lody kremówkowe
 
Już wkrótce nowe menu
 
Zespół Restauracji Patio nie przeszedł obojętnie obok kilkuset pozytywnych opinii dotyczących festiwalowych dań. Szef kuchni relacjonuje: „Przygotowując nowe menu, które będzie obowiązywać już w ciągu najbliższych kilku dni, mocno inspirowałem się opiniami gości podczas Restaurant Week. W nowej karcie znajdą się między innymi dania z festiwalu, które klienci pokochali i dzięki którym osiągnęliśmy tak wielki sukces.”
 
Różnorodna kuchnia restauracji Patio to połączenie tradycji, jakości i nowoczesnych technik kulinarnych. Dbałość o każdy detal sprawia, że pobyt w restauracji Patio to uczta nie tylko dla podniebienia, ale również dla oczu.
 
Sukces podczas Restaurant Week to zasługa wielu czynników, ale na uwagę zasługuje fakt, że za sterami kuchni stoją Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro, którzy w 2018 roku zajęli III miejsce w Kulinarnym Konkursie Polski.
 
 

 
Restauracja Patio mieści się w Rzeszowie przy ulicy Dymnickiego 1a. Wejście do o obiektu możliwe jest również przez kawiarnię Stary Piernik. Restauracja czynna jest codziennie, w godzinach od 7:00 do 21:30.
Rezerwacja stolików: +48 17 250 00 79,
e-mail: info@grand-hotel.pl
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS