< WRÓĆ DO Niebawem

Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

Niebawem2020-02-18

Jakub Kasprzak w Talinie powalczy o wielki Finał !

Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28 - 29 maja w Tallinie.

To niewątpliwie wspaniała wiadomość i wielki dzień dla polskiej gastronomii.
Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na
międzynarodowej scenie kulinarnej.
Dla Jakuba to kolejny wielki krok do spełnienie zawodowego marzenia. Kilka
lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie, a dzisiaj pod okiem
mentorów trenuje by jak najlepiej wypaść w Estonii. Jesteśmy przekonani, że
Kuba wspierany przez Patryka Paczkowskiego (commis) zrobi co w jego mocy
by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału
w Lyonie.
W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w
ścisłym gronie Team Poland znajdują się:
- Jakub Kasprzak – candidate
- Patryk Paczkowski – commis
- Adam Chrząstowski – President /Jury member
- Tomasz Purol – official coach
- Dominik Brodziak – technical coach
- Dorota Karwacka – promotion team manager

W ciągu dwóch dni konkursowych w Tallinie zaprezentuje się 20 krajów według
następującej kolejności:
Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się
w północno - wschodniej Europie. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji,
Węgrzech i Włoszech przyszedł czas na Estonię, która pod koniec maja będzie
gościła kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich zawodników przed
Wielkim Finałem , który odbędzie się w dniach 26-27 stycznia 2021 roku w
Lyonie.

Produkty z Estonii

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno vege – serwowane
dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od
rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu
osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege.

Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania
na platerze:
- przepiórka przygotowana wraz z wątrobą i sercem (przygotowanie i interpretacja tematu są dowolne)
- jajko przepiórcze
Poza obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał wykonać
dwa sosy, co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć
składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju (mogą to być
zapachy, smaki, produkty, przyprawy itp.).
 


- Przygotowania do europejskiego etapu konkursu Bocuse d’Or to naprawdę
poważna sprawa. Wymaga to wielu wyrzeczeń, potu, łez, niezliczonej ilości
treningów i naprawdę mnóstwo czasu by przygotować się na dobrym poziomie.
Trenujemy praktycznie codziennie po kilka godzin i mam nadzieję, że to przyniesie zamierzone efekty –
powiedział Tomasz Purol, oficjalny trener Team
Poland.
Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i
wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą
świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i
założyciela konkursu Paula Bocuse.

www.bocusedorpoland.pl
Aut. Smarten PR / Bocuse d’Or Poland

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS