< WRÓĆ DO Wydarzyło się

I edycja konkursu Debic Pastry Cup podczas targów EuroGastro !

Wydarzyło się2019-04-03

Przepyszne desery i tory na bazie produktów Debic

 

 

28 marca 2019 r., podczas drugiego dnia targów EuroGastro w Nadarzynie, odbył się konkurs cukierniczy skierowany do profesjonalistów - Debic Pastry Cup. 
Pomysłodawcą oraz współorganizatorem konkursu jest Paweł Mieszała – mistrz Polski i świata w cukiernictwie, ambasador firmy Debic, który postanowił na bazie własnych doświadczeń i udziału w licznych w konkursach, wykorzystać potencjał marki, która słynie z wysokiej jakości produktów nabiałowych wykorzystywanych również w cukiernictwie. W Polsce mimo, że firma istnieje już 10-lat, dopiero od niedawna wkroczyła na rynek cukierniczy. Targi więc stały się idealnym miejscem na popularyzację i promocję produktów tej marki własnie w tym segmencie. 

Do konkursu Debic Pastry Cup zakwalifikowało się pięć zespołów, które miały za zadanie przygotować w ciągu trzech godzin dowolny torcik o średnicy 21 cm oraz dwanaście porcji dowolnego deseru restauracyjnego, wykorzystując dowolny produkt marki Debic, a byli to:

- Piotr Huszcz i Bohdan Andrushchak  Hotel Restauracja Piano Lublin,
- Oskar Wiewiórski i Jakub Włodarczyk- Powidok Restuaracja Autorska Łódź,
- Jurii Gorobczyszyn i Maksym Maruszenko- Kawiarnia Cukiernia Capuccina  Poznań,
- Marek Bieńkowski i Alan Pasierb - Czekolada Cafe Warszawa,
- Malwina Manikowska i Renata Kłos - Hotel Zamek Gniew
.



Przygotowanie deseru restauracyjnego to niełatwa sztuka, skierowana do osób, które oprócz odpowiedniego poczucia smaku i umiejętności doboru składników, muszą wykazać się cierpliwością, estetyką, znajomością profesjonalnych technik oraz niebywałą precyzją. Wystarczy mały błąd, a deser daleki będzie od ideału.



Dlatego oceniając konkurs cukierniczy należy postawić na profesjonalistów, do jury I edycji konkursu Pastry Cup zostali zaproszeni: Kurt Scheller, Joanna Ochniak, Igor Zaritskiy, Marek Moskwa i wyjątkowy gość prosto z Belgii- Bruno van Vaerenbergh. (Bruno to doświadczony cukiernik i nauczyciel, ekspert FrieslandCampina Professional specjalizujący się w pracy z czekoladą,  jest także redaktorem magazynów branżowych zajmującym się także marketingiem internetowym i organizacją pokazów, a także absolwentem paryskiej Bellouet Conseil, ENSP Yssingeaux i Międzynarodowej Szkoły Cukiernictwa Oliviera Bajarda). 

Podczas trwania konkursu prowadzący Paweł Mieszała i Michał Droszkiewicz, wspólnie z zaproszonymi gośćmi nawiązywali do własnych doświadczeń związanych z cukiernictwem, opowiadali o swoich startach w międzynarodowych konkursach, ciekawych wyjazdach, a także o warsztacie cukiernika.
Na stoiskach odbywały się również pokazy cukiernicze, degustacje i prezentacje produktów marki Debic. 

Decyzją jurorów pierwsze miejsce zdobył zespół z Łodzi Oskar Wiewiórski i Jakub Włodarczyk, miejsce drugie Jurii Gorobczyszyn i Maksym Maruszenko, a na trzecim uplasował się Marek Bieńkowski i Alan Pasierb. Zwycięzcy oraz uczestnicy otrzymali pamiątkowe puchary, dyplomy oraz atrakcyjne nagrody pieniężne i rzeczowe. 
Wszystkim zawodnikom gratulujemy udanego startu i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.

A jeśli ktoś czuł niedosyt i chciał więcej dowiedzieć się o produktach marki Debic, następnego dnia mógł skorzystać z warsztatów, w których wystąpili znani szefowie kuchni m.in: Paweł Salamon z Maciejem Pisarkiem, Mariusz Gachewicz, Dawid Łagowski, zaprezentowali oni swoje własne inspiracje związane ze współczesnym deserem.



Cukierniczych przepisów możecie poszukać na stronie www.debic.com./pl oraz www.papaja.pl

Galeria:http://www.papaja.pl/?m=g&id=143&t=2

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS