< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Walentynkowy Turniej Kulinarny "Alchemia i Amory w Kuchni" zakończony !

Wydarzyło się2019-02-18

Uczniowie pokazali miłość do kuchni !

14 lutego w Grubnie odbyła się VII edycja Turnieju Kulinarnego „Alchemia i Amory w Kuchni ", który na stałe włączył się w obchody święta Zakochanych w Chełmnie. Chełmno bowiem uchodzi za miasto miłości, a wszystko za sprawą św. Walentego, którego relikwia znajduje się w średniowiecznym Kościele pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. "Niejaka Jadwiga z Czarnkowa Działyńska z wdzięczności za pomoc w uzdrowieniu córki kazała wykonać srebrny relikwiarz św. Walentego." Na chełmińskiej starówce znajduje się również "ławeczka zakochanych", a Chełmińskie Walentynki należą do najhuczniejszych w Polsce.

Podtrzymując atmosferę miłości dla uczni szkół gastronomicznych organizuje się kulinarny konkurs połączony z warsztatami, w którym nie tylko ocenia się umiejętności do gotowania, ale też serce do "kuchni".

Organizatorem wydarzenia jest Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie, natomiast Współorganizatorami Chełmiński Dom Kultury, Hotel Vistula w Świeciu, Urząd Marszałkowski w Toruniu, Starostwo Powiatowe w Chełmnie, Urząd Miasta Chełmna.

Konkurs objęty jest również Patronatem honorowy :
Zdzisław Gamański - Starosta Powiatu Chełmińskiego
Artur Mikiewicz Burmistrz Miasta Chełmna

W tym roku zadaniem uczestników było przygotowanie w ciągu dwóch godzin sześciu porcji dania głównego z wykorzystaniem pstrąga, topinamburu, pasternaka i sera dojrzewającego „Pielgrzym” od  Państwa Adamczyk z Kosowa.
Na talerzach pojawiły się między innymi "zapiekane roladki z pstrąga w holenderskim sosie, karmelizowanym topinamburem i serowym chipsem"; "roladki z pstrąga nadziewane mango i serem, z puree z pasternaku i gruszki"; " pstrąg faszerowany z plackami rosti z topinambura i sera w towarzystwie musu z pasternaka i kapsułek z sosem ostrygowym"; czy " pstrąg z karmelizowaną gruszką w towarzystwie topinamburu/pasternaka.

Natomiast deser miał być inwencją twórczą, uczniowie musieli nawiązać do romantycznej walentynkowej kolacji, aby trochę utrudnić im pracę wprowadzono składniki obowiązkowe powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły i miód wielokwiatowy. Walentynkowym deserem była m.in "Markiza z tiulowym welonem zakochana w sekretnym kremie, czy" Piernik z jagodową Panna Cottą i owocami leśnymi";

Zawodników oceniało profesjonalne jury w składzie:

- Łukasz Szewczyk Przewodniczący Jury- mistrz Polski w carvingu, właściciel Pracowni Sztuki Kulinarnej, Mistrz Polski w Dorszowych Żniwach.

-Walentyna Jałocha: gwiazda programu „Europa da się lubić”, znana jurorka kulinarna, będąca znawcą kuchni domowej i regionalnej.
 
-Grzegorz Gniech: prezes Carving Team Poland, miłośnik carvingu – sercem i duchem oddany branży gastronomicznej, Mistrz Świata w carvingu
 
-Krzysztof Leśniewski: znany kucharz regionalny, autor i współautor książek kulinarnych m.in. „Smaki Pałuk”.
 
-Sławomir Nawrot: doradca kulinarny biorący udział w konkursach carvingowych „Rzeźbienie w owocach i warzywach” oraz konkursach kulinarnych
 
- Daniel Żurkowski: cukiernik zajmujący się produkcją lodów na bardzo dużą skalę w autorskiej pracowni „Lody z Pasją”.

Jurorzy nie mieli łatwego zadania i ogłoszenie wyników dość długo trwało. Nie skupili się tylko na smaku potrawy,  ale też na sposobie wykonania, estetyce, pracy na stanowisku, technice, sprawdzali również zgodność dań z ustną prezentacją potrawy przez uczestnika.

Na zakończenie Przewodniczący Łukasz Szewczyk podsumował kulinarne zmagania, skupiając się na każdym daniu. Pochwalił za użycie technik, powiedział co było prawidłowo wykonane, a co należy w przyszłości poprawić. A ponieważ "Walentynki" to wyjątkowy czas i wyjątkowe dania, zwrócono uwagę na kwiaty "jadalne", które należy kupować tylko w specjalistycznych sklepach, te z kwiaciarni nie nadają do jedzenia!

Po sumowaniu wszystkich głosów decyzją jury I miejsce zdobyła Kinga Wawrzyniak i Cyprian Dobrzycki - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce


II miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie
w składzie:  Agnieszka Wróblewski i Magdalena Wyżykowska
 
III miejsce: Zespół Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Gronowie
w składzie: Marysia Kowalska i Karol Sztandarski
 
 
IV miejsce: Beata Karwasz, Maciej Jarzębski - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.

Wręczono również nagrody dla uczennic, które wzięły udział w konkursie na aranżacje walentynkowego stołu. 

Wszyscy zawodnicy, jak i szkoły które reprezentowali otrzymali atrakcyjne nagrody !

Poza konkursem na Turnieju odbyły się warsztaty sztuki cukierniczej, którym towarzyszyły pokazy szefów kuchni. Goście Alchemii i Amorów w Kuchni byli światkami pokazu przygotowanego przez Michała Lorbieckiego, właściciela restauracji Chlebem i Solą, który przygotował pokaz „Desery walentynkowe” oraz „Aranżacja II dań”; szef kuchni Hotelu Vistula w Świeciu zaprezentował pokaz pt. „Filetowany pstrąg z szałwią” oraz „Walentynkową rozkosz”. Inne pokazy to kuchnia ukraińska zaprezentowana przez panią Svietlanę Rozdolską z córkami, a także pokaz kulinarny Euro Toqes Polska oraz pokaz carvingu z elementami kuchni molekularnej, zaprezentowany przez Grzegorza Gniecha, Prezesa Carving Team Poland. Dopełnieniem walentynkowego święta kulinarnego był mini targ produktów regionalnych.

A my zapraszamy już na kolejną edycję i spacer po chełmińskiej starówce. 

zdjęcia e.chelmno.pl
redakcja

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.