< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

POWER Hiszpański staż drogą do kariery !

Szkoły gastronomiczne2018-10-07

 

W dniu 11.09.2018 grupa uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska rozpoczęła swój staż w Hiszpanii w ramach projektu POWER Hiszpański staż drogą do kariery.

W Walencji stażyści zdobywają umiejętności praktyczne w hotelarstwie i gastronomii. Projekt jest okazją do poznania innych technik pracy i zwyczajów w dziale służby pięter i śniadań oraz sporządzania i ekspedycji potraw typowych dla kuchni hiszpańskiej a także przygotowania sali konsumenckiej. Za nami już pierwszy tydzień stażu, podczas którego stażyści poznali przede wszystkim załogę, zasady funkcjonowania i specyfikę zakładów, w których mogą nabywają nowe umiejętności zawodowe.

Dzięki współpracy z hiszpańską instytucją pośredniczącą ESMOVIA nasi uczniowie mają okazję doskonalić się w popularnych i prestiżowych restauracjach i hotelach Walencji takich jak na przykład pięciogwiazdkowy hotel Hospes Palau de la Mar, którego restauracyjna kart dań  gwarantuje  podróż między śródziemnomorskimi smakami a warzywnymi ogrodami Walencji. Portowa restauracja La Aduana serwuje wyśmienite owoce morza: przygotowywana tam kałamarnica i tatar z łososia znajdują uznanie wielu turystów. Wśród restauracji nie zabrakło tych należących do Quique Dacosty, posiadacza gwiazdek Michelin: El Poblet, Vuelve Carolina i Mercatabar. Każde z tych miejsc jest na swój sposób wyjątkowe: El Poblet specjalizuje się  w daniach kuchni molekularnej i z menu degustacyjnego wymagającego niezwykłej precyzji i dopracowanego w każdym szczególe.
 
Mercatbar prezentuje nowoczesny styl kuchni polegający na oferowaniu awangardowych dań szerszej publice za przystępne ceny. Kuchnia Vuelve Carolina to innowacja, kreatywność i  awangarda. Wszystkie te trzy restauracje łączy jedno: niezwykły zmysł estetyczny ich właściciela czerpiącego inspirację z natury, który opiera się na lokalnych produktach i łączy smaki różnych kuchni.
W Contrapunto Les Arts stażyści mogą nauczyć się jak łączyć kuchnię śródziemnomorską z wpływami innych kultur kulinarnych. 
 
 
Dzięki ESMOVIA mogliśmy się poczuć otoczeni opieką już od pierwszego dnia. Po spotkaniu organizacyjnymi i powtórce językowej wyruszyliśmy do zakładów pracy a wieczorem zostaliśmy oprowadzeni po najważniejszych miejscach Walencji: zobaczyliśmy Arenę, na której można obejrzeć zarówno walki byków jak i koncerty znanych wykonawców, okazały, ponad stuletni budynek stacji kolejowej, gdzie część z nas skusiła się na posmakowanie lokalnego produktu jakim jest mleczny napój Orxata robiony z orzeszków chufa. Tradycja uprawiania tej rośliny przez człowieka ma 1000 lat, ale w całej Europie uprawia się ją tylko w Walencji. Zobaczyliśmy  plac ratuszowy (Plaza del Ayuntamiento) z okazałą fontanną otoczony zachwycającymi swoją architekturą kamienicami, które można podziwiać w wielu zakątkach miasta. Na budynku Ratusza (Ayuntamiento) mogliśmy zobaczyć symbolikę miasta w postaci rzeźb nietoperzy. Na Plaza de la Virgen widzieliśmy gotycką katedrę Matki Bożej, powszechnie nazywanej Le Sue. Zbudowana w miejscu meczetu, który z kolei powstał w miejscu katedry gockiej łączy w sobie wiele różnych stylów: romański, gotyk francuski, renesans, barok i neoklasycyzm. Znana jest z długowiecznej tradycji chrześcijańskiej, która głosi, że kielich znajdujący się w jednym z ołtarzy był używany był przez Jezusa Chrystusa podczas Ostatniej Wieczerzy.
 


Podczas weekendu mieliśmy okazję wspiąć się na 207 schodów katedralnej wieży, wysłuchać dzwonu wybijającego godzinę 11:00 i podziwiać widoki rozlegającego się po horyzont miasta. Tego dnia zobaczyliśmy jeszcze znane w Walencji Mercat Central, nazywane największym rynkiem Europy. To tutaj możemy sycić się widokiem i barwami owoców, warzyw, przypraw, pieczywa i ciast oraz lokalnych produktów takich jak sery, szynki serrano i iberico oraz Aqua de Valencia i innych nalewek oraz oliw o różnych smakach. To idealne miejsce dla smakoszy owoców morza i ryb. Wycieczkę zakończyliśmy degustacją typowych tapas: patatas bravas i serów. 
 
 
W weekend poza wspinaniem się na katedralną Torre del Micalet podziwialiśmy również widoki z miejskich wież obronnych Torres de Serranos, korzystaliśmy z pięknej pogody na plaży Malva-Rosa łapiąc słoneczne promienie i korzystając z morskiej kąpieli. Zwiedzaliśmy również Oceanografico –  usytuowane w awangardowym  Ciutat de les Arts i les Ciències. To miejsce jest unikalne nie tylko ze względu na zgormadzone tam morskie zwierzęta i lokalizację. Posiada najdłuższy w Europie wodny tunel oraz ogromne akwaria, w których możemy podziwiać podwodny świat i poznawać morskie ekosystemy. Pokaz delfinów, w którym uczestniczyliśmy to nie tylko rozrywka, ale także lekcja ekologii i odpowiedzialności za naszą planetę. Projekt POWER to przede wszystkim nauka zawodu, ale także zdobywanie innych doświadczeń zarówno kulturowych jak i edukacyjnych. 
 
 
Anna Pawelec, Zespół Projektowy 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.