< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Smaki Regionów 2018

Wydarzyło się2018-10-05
 
Jako obserwator szeroko pojętej sceny gastronomicznej w Polsce, w tym w szczególności szeroko pojętej tradycji kulinarnej i polskiego dorobku w zakresie dziedzictwa kulinarnego, stanowiącego bardzo ważny element polskiej tradycji 
i kultury, mam zaszczyt przekazać  bardzo dobrą wiadomość z targów „Smaki Regionów 2018”, odbywających się w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP).
 
 
 
W dniu 30.09.2018 Perłę w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" zdobył Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod opieką pani Wioletty Skuratowicz (nauczyciel) w składzie: Damian Piorun i Mateusz Kota, za autorskie przepisy opiekuna, pani Wioletty Skuratowicz, w wykonaniu całego zespołu: "Aksamitną zupę krem z kiszonych ogórków z wędzonym pstrągiem i kozim serem” oraz „Roladki wołowe z sosem wiśniowo-różanym oraz placuszki z kapusty kiszonej z beczki".
 
 
W trakcie Wielkiego Finału Jan Zwoliński - wiceprezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, poprosił o „okraszenie” tej nagrody szczególnymi brawami. Rzeczywiście, nagrodzone dania zostały świetnie skomponowane, na bazie kilku doskonałych regionalnych produktów, należących do dziedzictwa kulinarnego i nagradzanych także Perłą w latach wcześniejszych.
To pierwsze takie wyróżnienie, które otrzymała szkoła gastronomiczna w Polsce. Konkursowy zestaw potraw powstał w duchu Slow Food, z oryginalnych, regionalnych produktów, między innymi:
 
-pstrąga wędzonego z Gospodarstwa Rybackiego „Zielenica” w Zielenicy,
-wołowiny ze Spółdzielczej Agrofirmy Witkowo,
-ogórka kołobrzeskiego z Gospodarstwa Ekologicznego Sątyrz,
-konfitury z płatków róży oraz marynowanej dyni z Gospodarstwa Ekologicznego „SEDINA" w Dolicach,
-serka koziego z gospodarstwa Kozi Gródek pani Lidii Ordysińskiej w Wołczkowie.
 
 

Konkurs „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” to najważniejszy w Polsce konkurs, dotyczący dziedzictwa kulinarnego. Jest to konkurs, organizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urzędy Marszałkowskie. Partnerem konkursu jest Związek Województw RP. Przebiega w dwóch płaszczyznach: na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną. Jego laureaci otrzymali nagrodę Perła w trakcie Wielkiego Finału podczas Targów Smaki Regionów, które odbywają się  w tym roku w dniach 29.09-01.10.2018 w ramach Międzynarodowych Targów Poznańskich (MTP). 

 
Jest to bardzo prestiżowa nagroda o charakterze ogólnopolskim. Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja jest pierwszą jak do tej pory szkołą w Polsce, która otrzymała statuetkę Perła 2018 za najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną, o czym zdecydowała we wrześniu 2018 Krajowa Kapituła Konkursu.  Otrzymując nagrodę, szczeciński „gastronomik”, będzie na zawsze wpisany do historii dziedzictwa kulinarnego w Polsce. Nagrodzone dania staną się elementem polskiej i regionalnej tradycji kulinarnej. To także niezwykle ważny powód do dumy dla szkoły, która posiada tak uzdolnionych uczniów oraz tak zaangażowanych i kreatywnych nauczycieli, jak pani Wioletta Skuratowicz.
To także bardzo ważny powód do satysfakcji dla Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, jako jednego ze współorganizatorów konkursu oraz  władz miasta Szczecin, które patronuje szkole. 
 
Z wyrazami szacunku,
Marek Defée 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.