< WRÓĆ DO Wydarzyło się

​II edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego rozpoczęta!

Wydarzyło się2018-09-15

Kulinarny weekend w sercu Warszawy


15 i 16 września wszystkich wielbicieli dobrego jedzenia i kulinarnego designu można spotkać na warszawskim Wilanowie. Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem „Królewski Stół”. Nazwa nie jest przypadkowa, gdyż cały plan festiwalu jest iście królewski. Ponad 100 wystawców, 60 warsztatów i pokazów kulinarnych, a dodatkowo 40 wykładów i paneli dyskusyjnych prowadzonych m.in przez Grzegorza Łapanowskiego z akademią kulinarną Food Lab Studio i fundacją Szkoła na Widelcu.

Dodatkowo można dowiedzieć się nieco więcej o zaletach kuchni wegańskiej od Karoliny i Macieja Szaciłło gotowaniu bez nabiału od Zuzy Rzymanek czy nawet wziąć udział w degustacji piwa z browarem Trzech Kumpli. O magicznych serach zarodowych opowie spec w tej dziedzinie Gienio Mientkiewicz. Niedzielne spotkania umilą takie osobistości jak David Gaboriaud przedstawiający przenikanie tradycji francuskich do kuchni polskiej, Maja Sobczak, która opowie o swoich sposobach na no waste, czy Ivan Daya- ekspert kuchni historycznej. Spotkać będzie można również Ulę Somow, Michała Toczyłowskiego, Bogusława Deptułę, Ewelinę Szkutnik, Macieja Nowickiego czy Bogdana Gałązkę. Cała masa dodatkowych wystawców przyciągnie niejednego laika gastronomicznego. 
 
 
Festiwal po raz kolejny porusza tematy sezonowości, lokalnych i bio produktów, odpowiedniej diety oraz trendów i designu. Dodatkowo sięga pamięcią do najstarszych książek kulinarnych i przedwojennych smaków, a tym samym pokazuje jak dawna kuchnia wpływa na najnowsze trendy i upodobania kulinarne Polaków. 
 
Warszawski Festiwal Kulinarny zadba o wszystkich. Przygotowano atrakcje zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. A to wszystko w towarzystwie znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych oraz świetnych wystawców. Cała masa degustacji, warsztatów, paneli dyskusyjnych i wykładów zapewni niezapomniane przeżycia i zachęci do odwiedzin podczas następnej edycji Festiwalu Kulinarnego.
 
relacja/zdjęcia : Oliwia Bęś, Daria Laskowska
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.