< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Wyjątkowa Kolacja - DREAM TRIP SUVALKI 2018

Wydarzyło się2018-02-13
 
W dniu 13 stycznia br. w Hotelu Loft 1898 Suwałki odbyła się wyjątkowa kolacja degustacyjna, pod nazwą Dream Trip Suvałki, której tematem przewodnim były lokalne produkty pochodzące z Suwalszczyzny. 
 
 
Na pomysł zorganizowania wieczoru wpadło dwóch szefów kuchni, przyjaciół - Bogdan Mróz (Hotel Loft 1898, Suwałki) i Michał Arciszewski (Prowincja, Supraśl), którzy postanowili wspólnie wypromować produkty regionalne, a także przybliżyć tradycyjne smaki Suwalszczyzny, podane jednak w nowoczesnych odsłonach. W autorskim menu wykorzystano m.in. sery z Wiżajn, oleje rzepakowe- Olejowy Raj, kapustę kiszoną z Kruszewa, stynkę i sandacza z suwalskich jezior, słoninę wędzoną przez szefa kuchni hotelu Loft w hotelowej wędzarni, a także wypiekany sękacz.
 
By podkreślić smak podawanych potraw, szefom kuchni partnerował Sommelier Szymon Maksymowicz z Wine Direct, który oprócz odpowiedniego doboru win, zaprezentował swoje spektakularne umiejętności barmańskie.

 
Głównym gośćmi kolacji byli uczestnicy rajdu Dream Trip Suwałki, obecny był także Prezydent Suwałk Czesław Renkiewicz, Prezes WOSiR Szelment Paweł Żuk i właściciel Hotelu LOFT - Anatol Chomczyk.
 
Menu wieczoru :
Przekąska
Pstrąg pieczony, kaszanka w panco, kompresowany ogórek, jabłko, puder z wędzonej słoniny
Grüner Veltliner Federspiel Terrassen Domäne Wachau
Zupa
Krem z pieczonego selera w sianie, olej rzepakowy, stynka smażona w wędzonej słoninie
Bouchard Cuvee Blanc de Blancs
Danie główne
Ryba
Sandacz na warzywach w bulionie rybnym z szafranem, tapioka prażona, oliwa ziołowa
Quinta da Alorna Abafado 5 anos
Mięso
Pieczony boczek wieprzowy na pszenicy, wędzony ser z Wiżajn, marynowana gorczyca,
puree z kiszonej kapusty, sos porto
La Stoppa Trebbiolo Rosso
Deser
Sękacz, lody z rokitnika
Pere Ventura CAVA Semi Seco Reserva
 
 

Kolacja była uroczystym zwieńczeniem ekstremalnej wyprawy pod hasłem: Dream Trip Suvalki – kolejnej już edycji organizowanych przez Dream Trip Events – wypraw w różne regiony Polski najszybszymi samochodami świata. Dream Trip Events - jest to nazwa organizacji, która skupiają miłośników szybkich i luksusowych aut, która regularnie organizuje wyprawy autami w różne regiony Polski, jesienią odbyła się wyprawa na Podlasie, w styczniu do Suwałk, a wiosną wybierają się w Sudety. Oprócz szybkiej jazdy, uczestnicy wyjazdów odwiedzają miejsca ściśle związane z regionem, a jedną z atrakcji jest odkrywanie tajników regionalnej i lokalnej kuchni. http://dreamtripevents.com/.
 
Osoby, które nie miały możliwości uczestniczenia w wieczorze, a cenią sobie kuchnię regionalną, mogą odwiedzić restauracje Hotelu Loft, w dowolnym czasie, szef kuchni Bogdan Mróz swoje menu oparł na lokalnych produktach, (również wykorzystywanych podczas kolacji), posiada własną hotelową wędzarnie oraz osobiście wypieka sękacza. Z kolei zaproszony na tę kolację szef kuchni Restauracji Prowincja w Supraślu - Michał Arciszewski korzysta z olejów Olejowy Raj oraz kapusty kiszonej z Kruszewa, podaje również lokalne sery z gospodarstwa Gremza w Korycinie oraz kręci/piecze samodzielnie sękacza.
 

Partnerami wydarzenia były firmy: Churchill 1795, Olejowy Raj

 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.