< WRÓĆ DO Nowości produktowe

Tak smakuje Dolce Vita !

Nowości produktowe2018-01-29
 
Pożegnaliśmy kolejny rok naszej kampanii, który obfitował w spotkania przy wspólnym stole, promocje i degustacje, festiwale, warsztaty kulinarne oraz
wyjazdy prasowe do producentów serów. Jak zawsze było smacznie i wesoło.
Tego samego życzymy Wam wszystkim w nowym roku! A na czas karnawału,
nasza temperamentna Włoszka – Cristina Catese przygotowała dla Was kilka
przepisów na szybkie i proste przekąski.
 
Trzy dni z Asiago
We wrześniu, na zaproszenie Konsorcjum Sera Asiago, współpracujący
z nami dziennikarze mogli osobiście odwiedzić prowincję Asiago w regionie
Veneto, gdzie wytwarza się ser, a także poznać tajemnice jego produkcji.
W malowniczym miasteczku Malga, dziennikarze mogli wziąć udział w każdym
z etapów produkcji sera Asiago, a wieczorami próbować na rynku wszystkich
jego odmian - od najświeższej do dojrzałej. W tym czasie bowiem odbywała
się coroczna fiesta poświęcona temu najbardziej znanemu w regionie serowi.
W wyjeździe wzięli udział dziennikarze z magazynów: Kukbuk, Kuchnia oraz
Wysokie Obcasy.
 
 
Gorgonzola smakuje zawsze...
nie tylko jesienią
Jednak tej jesieni smakowała wyjątkowo, zwłaszcza kolejnej grupie
dziennikarzy z Polski reprezentujących redakcje magazynów: Slow Life,
Food&Garden, Przekrój oraz Focus. Mieli oni okazję spróbować Gorgonzoli
dokładnie w tym regionie, z którego pochodzi, czyli w Piemoncie.
Dziennikarze zaproszeni zostali przez Konsorcjum Producentów Sera
Gorgonzola, biorących udział w ogólnoeuropejskiej kampanii Tak Smakuje
DolceVita.
W jednej z piemonckich serowarni w Novarze, uczestnicy wyprawy zobaczyli,
jak wygląda proces warzenia łagodnej oraz ostrej Gorgonzoli – od momentu
podgrzania mleka aż do leżakowania kręgów na półkach.
 
 
W ojczyźnie Parmigiano Reggiano
Dziennikarzom z redakcji National Geographic Traveler i Elle Man, listopad
z pewnością będzie się kojarzył z królem serów. Konsorcjum Parmigiano
Reggiano zaprosiło ich, aby odwiedzili region Emilia Romania, w którym
wytwarza się jedyny oryginalny ser z europejskimi certyfikatami. Zanim jednak
dziennikarze poznali tajniki jego produkcji, mogli spróbować dań z Parmigiano
Reggiano w bardzo nietypowych miejscach. Zostali bowiem zaproszeni do
domów włoskich gospodyń, które specjalnie dla nich przygotowały swoje
popisowe dania. Przeżycia kulinarne godne pozazdroszczenia.
 

 
Cristina Catese dzieli się z nami
swoimi przepisami.
Koniecznie wypróbujcie je w karnawale!
 
BRUSCHETTA Z ASIAGO i ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ
• 4 kromki wiejskiego chleba
• 200 g sera Asiago fresco
• 8 filecików anchois
• 1 łyżka masła
• 4 liście bazylii
Kromki chleba zrumień w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Na patelni roztop masło, dodaj sardele. Chwilę podsmaż i ułóż na kromkach chleba.
Dodaj pokrojony w drobną kostkę Asiago i ponownie włóż do piekarnika - na 3 minuty.
Gdy ser się rozpuści, wyjmij grzanki z piekarnika i posyp świeżą bazylią.
 
CIASTECZKA PARMIGIANO
Proporcje na ok. 50 ciasteczek:
• 100 g startego seraParmigiano Reggiano
• 125 g mąki
• 80 g solonego masła
• szczypta soli i pieprzu
Do dekoracji:
• rozmącone białko
• orzeszki pinii
• kumin
• sól wędzona
• czerwony pieprz
Wsyp do miski mąkę oraz starty Parmigiano Reggiano. Dodaj masło, sól i pieprz, zagnieć wszystkie składniki na gładkie ciasto. Pozwól mu odpocząć 20–30 minut w lodówce.
Rozwałkuj ciasto i wytnij z niego ciasteczka za pomocą foremek. Posmaruj ciasteczka
białkiem i posyp przyprawami. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przed podaniem ostudź.
Idealna przystawka do Prosecco.
 
UNIA EUROPEJSKA WSPIERA KAMPANIE
PROMUJĄCE WYSOKOJAKOŚCIOWE
PRODUKTY ROLNE
To europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca, w którym  są wytwarzane i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
 
SAŁATKA Z SEREM GORGONZOLA
Składniki na 4 porcje:
• 250 g liści rukoli
• 2 gruszki i woda gazowana
• 1 łyżka stołowa miodu
• 60 g sera Gorgonzola piccante (pokrojonego w kostkę)
• 1 łyżeczka białego octu - winnego lub jabłkowego
• 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
• szczypta soli
• świeży czarny pieprz
• garść orzechów włoskich
Przełóż sałatę do miski. Obierz gruszki, pokrój i polej wodą gazowaną, aby nie
ściemniały. Wymieszaj oliwę, ocet, miód, sól i pieprz. Pokrój Gorgonzolę i wymieszaj
z rukolą oraz gruszkami. Dodaj orzechy włoskie i miodowy vinaigrette.
Świetna jako dodatek do mięsa lub ryby albo jako przystawka.
 
 
Więcej na stronie www.taksmakujedolcevita.pl
KOMENTARZE
2018-01-31el ela
przepis nie trudny a smak wspaniały :) lekko skarmelizowałam gruszkę :) super dziękuję
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości produktowe
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.