< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Doświadczenie zawodowo-turystyczne młodzieży w Hiszpanii

Wydarzyło się2018-01-22
Pracowite wakacje w Hiszpanii, czyli niezapomniane doświadczenie zawodowo-turystyczne młodzieży.
 
  
Pracowite wakacje w Hiszpanii, czyli niezapomniane doświadczenie zawodowo-turystyczne młodzieży uczestniczącej w projekcie „Atrakcyjni na europejskim rynku pracy” w ramach programu ERASMUS+.
 
Lipiec, sierpień? Gorąco? Tak, ale młodzieży wyjeżdżającej do Hiszpanii to zupełnie nie przeszkadzało.Wręcz przeciwnie. Możliwość nabycia doświadczenia w zawodzie i obcowania z inną narodowością dało Im pozytywnego „kopniaka” do rozwoju.
 
Projekt „Atrakcyjni na europejskim rynku pracy” to kolejna odsłona konceptu realizowanego przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) w ramach programu ERASMUS+. Tym razem w projekcie wzięli udział  uczniowie z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. J. Iwaszkiewicza w Ciechanowcu oraz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
 
W okresie realizacji projektu uczniowie w zawodach z branży gastronomiczno-hotelarskiej, Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Kucharz uczestniczyli w zajęciach z języka hiszpańskiego, angielskiego oraz przygotowania kulturowego przysposabiające do miesięcznych praktyk w przedsiębiorstwach w Hiszpanii. 
 
 
Staż w Hiszpanii to dla uczniów niezwykłe wyróżnienie. Do projektu kwalifikowana była młodzież szczególnie się wyróżniająca, uczestnicząca w życiu szkoły, biorąca udział w konkursach gastronomicznych. Z drugiej zaś strony dano również szansę uczniom, którzy nigdy nie wyjechaliby za granicę ze względu na trudną sytuację społeczno-materialną. Praktyki w Hiszpanii są urozmaiceniem i niezaprzeczalnie różnią się od tych rodzimych ze względu na tradycje kulinarne, turystyczne i kulturowe. Pozwoliły one uczniom szkół na zdobycie nowych doświadczeń i umiejętności zawodowych oraz rozwój osobisty.
 
W lipcu staże odbyły: 14-osobowa grupa w Martos, 16-osobowa w Cordobie oraz 16-osobowa rozpoczynająca staż 15 lipca w Granadzie. 31 lipca do Cordoby wyruszyła grupa 16-osobowa, która zrealizowała zajęcia praktyczne w sierpniu.
Uczniowie odbywający staż w miejscowości Martos mieli okazję pracować w następujących lokalach gastronomicznych oraz hotelach:
 
Hotel Ciudad de Martos,
Cafe Casino Primitivo,
Restaurante Andaluz,
Piscina Municipal Bellavista,
Salones Cristal,
Miraflores,
Restaurante Etrusco.
W Cordobie młodzież nabywała doświadczenia w:
Doble de Cepa,
Taberna del Rio,
Taberna la Montillana,
Restaurante Felicita,
Restaurante Casa Palacio Bandolero,
Casa Rubio,
Casa Pepe de la Juderia,
 
W Granadzie stażyści odbywali praktyki w:
Restaurante Claustre,
Restaurante Hotel Abba,
Restaurante Fabula,
Restaurante Hotel Palacio de los patos.
 
 
Działania realizowane były we współpracy z hiszpańskim Partnerem EUROPROYECTOS ERASMUS PLUS S.L.. Kooperacja ta pozwoliła na wybór miejsc, które są dopasowane do potrzeb uczniów uczestniczących w projekcie. Zebrane doświadczenie pozwoliło instytucji nawiązać współpracę z wieloma zakładami pracy w różnych branżach, w tym w branży gastronomicznej. EUROPROYECTOS ERASMUS PLUS S.L.  posiada w Hiszpanii kontakty w najlepszych hotelach i restauracjach.  EUROPROYECTOS ERASMUS PLUS S.L. dodatkowo prowadzi bieżącą ewaluację oferowanych miejsc staży, aby sprostać oczekiwaniom i potrzebom stażystów. Założeniem współpracy w ramach konsorcjum jest wymiana europejskich doświadczeń w zakresie branży HoReCa. Dodatkowo, konsorcjum promuje dobre praktyki, rezultaty projektu oraz Uczestników projektu.
 
 
Niezaprzeczalnie wartością dodaną projektu było stworzenie sieci kontaktów w skład której weszli uczestnicy projektu, kadra pedagogiczna ucząca przedmiotów zawodowych, uczniowie szkół konsorcjum oraz właściciele i pracownicy obiektów hotelowo-gastronomicznych na terenie Hiszpanii. Jak wszyscy podkreślają tylko dzięki takiemu holistycznemu podejściu można czerpać najwięcej. 
 
 
Nie bez znaczenia pozostaje element integracyjny oraz obserwacja siebie nawzajem w miejscach praktyk zawodowych. Każdy z Uczniów biorących udział w stażach na terenie Hiszpanii wyniósł nową wiedzę oraz nauczył się samodzielności. Dla większości Uczniów wyjazd na staż to pierwsza tego typu przygoda, która zaowocowała w przyszłości.
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.