< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

PAWEŁ SALAMON I MACIEJ PISAREK - czy w tym roku obronią tytuł KPP

Sylwetki szefów2017-09-23
Moja przygodę z profesjonalną gastronomią rozpocząłem w gorzowskim gastronomiku, gdzie dziś jestem wykładowcą.
 
Ważnym krokiem w rozwoju mojej kariery zawodowej było szkolenie w Pałacu Sobańskich w Warszawie, gdzie Szefem Kuchni był wówczas Paweł Oszczyk.
 
Inspirację do gotowania czerpię z produktu oraz możliwości zastosowania go w rozmaitych od­słonach. A jeśli produkt, to najwyższej jakości, ponieważ uznaję kuchnię prawdziwą, świeżą i zdrową.
 
Budowanie dania zaczynam od produktu - analizy klimatu i środowiska, z którego pochodzi (nie­zwykle cenię sobie produkty sezonowe) oraz od dobrania właści­wych technik obróbki, dzięki którym wydobędę wszystkie walory produktu.
 
W pracy motywuje mnie współpraca. Praca z zespołem dostarcza mi energii i pozwa­la realizować ambitne cele. Olbrzymią satysfakcję przynosi mi dzielenie się z innymi wiedzą i pomysłami, rozbudzanie w nich pasji i wspieranie ich rozwoju. Nieocenione jest oczywiście za­dowolenie gości.
 
Najbardziej lubię przyrządzać ryby. Potrawy oparte na rybach sprawiają mi najwięcej satysfakcji. Uwielbiam też serwować dania tradycyjne w nowych, zaskakujących odsłonach.
 
Moje popisowe danie to każde następne :)
 
Nie wyobrażam sobie kuchni bez świeżych ziół, masła i gorących talerzy.
 
Chciałbym poznać Alain’a Ducasse.
 
Nie lubię smaku słabo palonej kawy.
 
Mój największy sukces zawodowy to fakt, że mój zawód jest jednocześnie moją pasją.
 
Za 5 lat chciałbym rozwijać się, poszerzać doświadczenia, poznawać nowe miejsca, smaki i ludzi...
 
W dobry nastrój zawsze wprowadza mnie Agatka i Adaś - moje dzieci :)
 
Gdybym wygrał bilet do dowolnego miejsca na świecie wy­brałbym Nową Zelandię - urzekającą krajobrazem, kuszącą dobrym wi­nem i najlepszą jagnięciną.
 
W dniach 26-27 września będę wciąż taki sam, choć bogatszy o kolejny rok doświadczeń.
 
W Kulinarnym Pucharze Polski wystąpię z Maciejem Pisarkiem, z którym rok temu zdobyliśmy KPP. Jak wi­dać sprawdzony z nas team.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.