< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kolacja Sen Nocy Leniej na Placu Defilad !

Wydarzyło się2017-07-07

Magiczna noc świętojańska !

24 czerwca br. odbyła się po raz drugi Kolacja Sen Nocy Letniej. Organizatorem wydarzenia był Teatr Studio, który w centrum Warszawy, w sąsiedztwie Pałacu Kultury, zaprosił warszawiaków oraz turystów na wyjątkową Kolację pod gołym niebem! Specjalnie na tą okazję cały Plac Defilad zmienił się w piękny, malowniczy ogród. Do elegancko przystrojonych stołów usiadło ponad 400 gości, dania serwowali kelnerzy, a w tle grała muzyka na żywo. 

 
Tematem przewodnim Kolacji był "Sen Nocy Letniej. Noc Kupały, czyli Noc Świętojańska, Sobótka" potocznie zwana- "WIANKAMI"- to słowiańskie święto związane z letnim przesileniem Słońca, obchodzone w czasie najkrótszej nocy w roku. Podczas którego dziewczęta puszczały w nurty rzek wianki z zapalonymi świecami. Jeśli wianek został wyłowiony przez kawalera, oznaczało to jej szybkie zamążpójście. By przywołać klimat obchodzonego kiedyś święta, na stołach pojawiły się zioła, paprocie odrobina mgły, magii i oczywiście wianki!




Również menu wpisywało się w tematykę wieczoru, odzwierciedlało wędrówkę słońca po nieboskłonie. 
A było to:
 
WSCHÓD Maślanka, miód wiosenny, chabry, botwina, burak, kalafior, pyłek kwiatowy, kiszony pomidor, rzodkiewka, chrzan
 
Chleb na zakwasie z ziemniakiem, masło z czosnkiem niedźwiedzim
 
PORANEK Jajko owsiane, soliród, szparagi, twaróg wędzony, maślana bułeczka, emulsja szczypiorkowa, szczawik, bób, liście nasturcji
 
POŁUDNIE Ogórek kiszony i małosolny, ogórek siewny, cukinia, koper, kwiaty kopru, jogurt, gorczyca, prażone ziarna, żytni krakers, ziemniak
 
ZACHÓD SŁOŃCA Fermentowana gryka, polskie grzyby, rozmaryn, tymianek, ser dojrzewający twardy, dynia, cebulka, wiśnia, wino, orzechy włoskie
 
WIECZÓR Owoce leśne, biała czekolada, węgiel aktywny, śmietanka, bratek, orzechy laskowe, migdały, mikro zioła
 
Kawa Nespresso ! + Wianek 
 
Autorskie dania przygotowane zostały przez Joannę Gawrońską, szefową kuchni w Bar Studio, a pomagał jej Piotr Soliwoda z Solvida Catering, zioła natomiast dostarczyła firma Baziółka.
 
 
Kolacji towarzyszyła romantyczna i nostalgiczna muzyka brazylijska -  na styku bossa novy, samby pagode i choro. 
 
Na zakończenie imprezy wszyscy goście otrzymali jeszcze sztuczne ognie, które na specjalny sygnał zostały odpalone w jednym czasie. A chwilę później podziwiano pokaz sztucznych ogni z nad Wisły.
 
Gratulacje dla Organizatorów za ciekawy pomysł Kolacji pod chmurką i doskonałe wykorzystanie miejsca w tą jedną noc.
Impreza ta na pewno powinna być powtórzona.
 
Dodatkową atrakcją, nie zamawianą przez Organizatorów był drobny deszcz, który próbował odrobinę zepsuć nastrój Nocy Świętojańskiej, jednak nie padał zbyt długo - jedynie straszył.
 
 
Partnerzy wydarzenia: Grabczewscy, Winni Czarodzieje, Nespresso, Baziółka, kosmetyki AA, Solivoda Catering, Wypożyczalnia Gastronomiczna - Gastro Magic Service, USTA, Enter the ROOM x G’rls ROOM, Pochlebnie, VIVA, Uroda Życia miesięcznik 


Artykuł zamieszczony dzięki Małgorzacie Piotrowskiej 
zdjęcia: 
Kasia Chmura-Cegiełkowska
@placdefilad
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.