< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

Free Style w restauracji Milk&Co w Krakowie

Hotele i restauracje2017-06-28

Wraz z początkiem czerwca krakowska restauracja Milk&Co w Radisson Blu hotel Kraków wprowadziła nowe, dynamiczne Free Style Menu.

Kucharze stworzyli je z myślą o gościach, którzy cenią sobie świeże i oryginalne pomysły. Tym, którzy wolą klasykę, proponują doskonałe Classic Style Menu.
We Free Style Menu chcemy naprawdę wykorzystać to, co sezonowe. Niektóre restauracje mówią o tym, że tworzą sezonowe menu, ale zmieniają je dwa, trzy razy w roku. Free Style Menu funkcjonuje miesiąc, a czasem tylko kilka dni, bo wykorzystujemy w nim produkty, na które akurat jest sezon. W najnowszym menu są to na przykład pomidory malinowe oraz truskawki i rabarbar – mówi Szef Kuchni Stanisław Bobowski, który czuwa nad całością pomysłu.

 

Free Style Menu powstaje jednak przy współpracy wszystkich kucharzy:

Chcemy nie tylko wykorzystać to, co świeże i sezonowe, ale też skorzystać z kreatywności młodych ludzi, którzy pracują w naszej kuchni. Chcemy, żeby czuli, że mają realny wpływ na to, co znajdzie się w menu – dodaje Szef Kuchni.


Przy tworzeniu menu kucharze skupiają się na polskich produktach kupowanych od lokalnych dostawców – Owoce i warzywa kupujemy od dostawcy, z którym współpracujemy już 14 lat. Mamy więc pewność ich dobrej jakości i świeżości – zapewnia Stanisław Bobowski – Już około tygodnia po wprowadzeniu menu myślimy o kolejnym, sprawdzamy sezonowe trendy, konsultujemy się z dostawcami, szukamy pomysłów i inspiracji, także w czasach naszego dzieciństwa. Dla mnie takim smakiem są właśnie pomidory malinowe. Moja babcia kroiła je w ćwiartki i posypywała cukrem – jedliśmy je na drugie śniadanie czy kolację. Do dziś kojarzą mi się one z końcem roku szkolnego, latem i początkiem wakacji.


Goście, którzy przychodzą do restauracji i chcieliby zjeść coś, co lubią i dobrze znają, mogą korzystać z oferty Classic Style Menu dostępnego przez cały rok. Znalazły się w nim hotelowe klasyki, które przez lata cieszyły się największym zainteresowaniem gości – Są to dania znane na całym świecie, ale staramy się też przemycać lokalne akcenty, jak polędwica z polskiej wołowiny dojrzewającej 18 dni.


Na odwiedzających Milk&Co zawsze czeka też świeży chleb podawany z domowym, wędzonym smalcem lub masłem – Chleb pieczemy na miejscu. Dla mnie to zawsze była norma, że piecze się go w domu i chciałem udowodnić naszym kucharzom, że to nie jest nic trudnego – mówi Bobowski – Każdy przygotowuje ciasto według własnego wyczucia i smaku. Do chleba kucharze dodają codziennie inne dodatki, zarówno klasyczne zioła i ziarna, jak i te bardziej oryginalne, na przykład buraki i ser pleśniowy.


Free Style Menu oraz Classic Style Menu można spróbować w restauracji Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu. Nowa, dynamiczna koncepcja restauracji, w połączeniu z pomysłowością i fantazją naszych kucharzy sprawia, że Milk&Co to miejsce, do którego warto wracać wielokrotnie.
 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.