< WRÓĆ DO Niebawem

Rysy czyli "Kucharze Na Szczycie"- 22 sierpnia zapraszamy!

Niebawem2017-08-02

Wyjątkowa wyprawa na Rysy i pomoc charytatywna dla Kolegi !

Program ramowy

 
Rysy czyli "Kucharze Na Szczycie” to wydarzenie jakiego nie było chyba nigdzie na świecie. Najlepsi polscy szefowie kuchni organizują niezwykłą akcję, by wesprzeć kolegę, który uległ wypadkowi. Około 60 kucharzy z 200 osobowej ekipy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na Rysy i tam przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe. Na dole odbędą się pokazy kulinarne, koncerty, jarmark i kwesta.
 
Za wszystkim stoi Stowarzyszenie „Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends”, z charyzmatycznym prezesem Leszkiem Murawskim.
Akcja „Kucharze Na Szczycie” odbędzie się 22 sierpnia br. w Zakopanem. Około 200 znakomitych kucharzy uczestniczyć będzie w kiermaszu charytatywnym, zebrane pieniądze przeznaczone będą na zakup protezy biodynamicznej dla kolegi – kucharza, który stracił dłoń podczas pracy na kuchni.
– Projekt polega na tym, że jedna ekipa, około60 kucharzy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na szczyt Rysów i tam na szczycie przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe – informuje Leszek Murawski, szef kuchni w gdańskiej „Pyszotce”, znany również jako Gastropiciel.
– W tym samym czasie na dole w centrum Zakopanego odbędzie się jarmark kwestowy wraz z różnymi atrakcjami, muzyką na żywo, konkursami, pokazem live cooking, czyli gotowaniem na żywo. Będą koncerty solowe artystów i kapel popowych.
 
Na Placu Niepodległości w Zakopanem zgromadzi się około 130-150 kucharzy, którzy będą wymieniać się informacjami, doradzać gościom, jak gotować smacznie i niedrogo, jak zaoszczędzić czas przy kuchni itp. Realizacja tego projektu odbywać się będzie podczas 49-go Międzynarodowego Festiwalu Folkloru i Produktu Regionalnego. Jak liczą pomysłodawcy akcji, dzięki temu ich kiermasz tego dnia może przyjąć nawet 3-4 tysiące ludzi.
 
Na to już jesteśmy przygotowani – dodaje Leszek Murawski. – Planujemy zrobić na wielkiej patelni 3 m x 3 m bigos dla dwóch tysięcy osób, przygotujemy gulasz i zupę ogonową, zrobimy steki i golonki na dwa tysiące porcji… Dla wegan nie zabraknie sałatek i różnych przystawek…Wszystko, by tylko udało się zebrać nam około 120 tysięcy złotych na protezę biodynamiczną.
 


PROGRAM FESTIWALOWY!
Festiwal Kulinarny ,,Kucharze Na Szczycie – Rysy 2017”
Plac Niepodległości Zakopane 22.08.2017r
 
SCENA FESTIWALOWA
• 10.00 – 11.00 - Uroczyste otwarcie Festiwalu w asyście kucharzy z całej Polski
- Przedstawienie szczegółowego programu Festiwalu
- Przedstawienie Stowarzyszenia G&F TPK i celu Festiwalu oraz beneficjenta Festiwalu - Kucharza któremu pomagamy uzyskać środki na biodynamiczną protezę ręki
- Przedstawienie Partnerów projektu ,,Kucharze Na Szczycie – Rysy 2017”
• 11.00 - 11.30 - DJ Disco Polo
• 11.30 – 12.00 - Licytacja I – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
• 12.00 – 12.45 – Autorski Koncert - Mariusz Kuś część 1
- w trakcie koncertu połączenie z Grupą wspinaczkowa idącą na Rysy
• 12.45 – 13.30 – Koncert Bartnicki Band – Part One
• 13.30 – 13.50 – Autorski Koncert - Mariusz Kuś część 2
- w trakcie koncertu połączenie z Grupą wspinaczkowa idącą na Rysy
• 13.50 – 14.20 - Licytacja II – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
• 14.20 – 14.50 – Koncert zespołu SUMPTUASTIC część 1
• 14.50 – 15.15 - Licytacja III – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
• 15.15 – 15.45 - DJ Disco Polo
• 15.45 – 16.00 - Licytacja IV – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
• 16.00 – 16.30 - Koncert zespołu SUMPTUASTIC część 2
• 16.30 – 17.30 – Planowane powitanie kucharzy z grupy wspinaczkowej
- Licytacja V – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
• 17.30 – 18.00 - DJ Disco Polo
• 18.00 – 18.15 - Autorski Koncert - Mariusz Kuś część 3
• 18.15 – 18.30 - Licytacja VI – uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
• 18.30 – 19.00 - Koncert Bartnicki Band – Part Two
• 19.00 – 20.00 – Koncert zespołu PUDELSI
• 20.00 – 20.20 – Ostatnia Licytacja - uzyskane środki przeznaczamy na pomoc beneficjentowi
• 20.20 – 21.00 – Uroczyste zakończenie Festiwalu
- wręczenie certyfikatów i podziękowań uczestnikom oraz partnerom projektu.
FESTIWAL KULINARNY
10.00 – 20.00 
• Wielkie gotowanie z kucharzami z całej Polski
• Degustacje potraw i produktów
• Warsztaty kulinarne
• Pokazy Carvingu – rzeźbienia w warzywach i owocach
• Prezentacja Podhalańskiej Grupy Motocyklowej ,, Podhalańscy Zbóje”
• Warsztaty udzielania pierwszej pomocy medycznej
• Pokazy BBQ oraz wędzenia na wielkich 1,5 tonowych Grillo-wędzarkach 
• Wielka kwesta kucharzy, którzy zbierać będą środki na pomoc swojemu koledze, dla którego chcemy zakupić biodynamiczną protezę ręki.
ZAPRASZAMY!!!
22.08.2017 r. Plac Niepodległości, ZAKOPANE
 
Partnerami są Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Urząd Miejski w Zakopanem i Zakopiańskie Centrum Kultury. Wśród darczyńców pozyskaliśmy już takie firmy jak: Spolmlek Dębica, Coca Cola, Farutex, Folwark, Stoll i innych. Chętni wesprzeć tę inicjatywę mogą kontaktować się za pośrednictwem e-maila: tpk.gastropiciel@gmail.com. |
 


Informacja :Splendor www.magazynsplendor.pl 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.