< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze

Polski ślimak w wielkim świecie – właśnie zdobył książkowego Oscara!

Nowości wydawnicze2017-06-07

 

Książka „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” wydana przez Studio Editorial zdobyła pierwsze miejsce w  Gourmand World Cookbook Awards w kategorii książki kucharskie. Ceremonia wręczenia nagród Gourmand odbyła się 28 maja w Yantai w Chinach.

Publikacja zawiera 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych – znane gwiazdy kuchni, szefów kuchni najlepszych polskich hoteli i restauracji, uczestników Top Chef, MasterChef i Hell’s Kitchen. Książka uzupełniona jest wieloma zdjęciami i liczy ponad 250 stron.

 

Inicjatorem powstania książki i współautorem jest Grzegorz Skalmowski, twórca firmy Snails Garden Skalmowscy największego w Polsce hodowcy ślimaków mięsnych. Ideą, jaka przyświecała twórcom książki, było przywrócenie ślimaka na polskie stoły.

Premiera książki „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” z udziałem mistrzów kulinarnych odbyła się w podwarszawskiej Zielonce 10 lipca 2016 roku. Wydarzeniu towarzyszyły pierwsze Mistrzostwa Polski w Przyrządzaniu Ślimaka. Patronat merytoryczny nad wydarzeniem objęli: Ambasador Francji, Polskie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.

– Dania ze ślimakiem w roli głównej to już wyższa szkoła jazdy kulinarnej. Elita polskiej gastronomii stworzyła potrawy będące ucztą dla podniebienia i inspiracją do odkrywania ślimaka – zapomnianego przysmaku polskiej kuchni. W ten sposób powstała książka pionierska i wyjątkowa – powiedział Daniel Twardo, jeden z szefów kuchni i współautor książki.

Nagroda Gourmand World Cookbook Awards jest przyznawana od 1995 roku przez Edouarda Cointreau. Każdego roku honorowane nią są najlepsze książki związane z branżą gastronomiczną i winiarską, zarówno drukowane, jak i cyfrowe. Tytuł Best in the world to najważniejszy w świecie laur dla książek z tych branż. W tegorocznym konkursie uczestniczą książki z 205 krajów. Prestiż nagrody porównywalny jest do Oscara, a jej inspiracją są igrzyska olimpijskie. Pełna lista nominowanych książek dostępna jest na stronie organizatora.

Każdego roku Gourmand wręcza nagrody w ważnym dla gastronomii miejscu. Ceremonia jest zawsze okazją do spotkania się z ważnymi osobami ze świata gastronomii i książek barażowych. W wydarzeniu uczestniczą setki wydawców, autorów, szefów kuchni i dziennikarzy.

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Nowości wydawnicze
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.