< WRÓĆ DO Niebawem

III Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej -24.06

Niebawem2017-04-00

Ekipy i program konkursu !

Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz - Klub Szefów Kuchni 
Kompleks Dworzysko Restauracja Babinicz w Szczawnie Zdroju
 
zapraszają 
 
24.06.2017 roku do Dworzyska w Szczawnie Zdroju 
gdzie odbędzie się
 
III Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej 
III Edycja Dań Dworskiej Kuchni Myśliwskiej. 
 
 
Zarys Programowy Festiwalu
 
Nocne zwiedzanie Zamku Książ przez uczestników Festiwalu /z piątku na sobotę/
„Jarmark produktów regionalnych ”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane z użyciem produktów regionalnych , degustacje wyrobów z dziczyzny
Konkurs nalewek
Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej  – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, cukierników i piekarzy.
Pokaz wędzenia metodami tradycyjnymi,
Kulinarne warsztaty dla dzieci – Łukasz Konik
Pokazy Kulinarne Szefów Kuchni z uczniami z Rzemieślniczej Zasadniczej Szkoły  Zawodowej im. Stanisława Palucha `
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle  „Wielkie łowy”: 
- przekąska – „pióro”- przepiórka
- danie główne – „gruby zwierz” –  comber z jelenia
 
Festiwal ma celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce na dworach, pałacach czy w zamkach, będzie  pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i krajów europy, mającym na celu powrót do tradycji  i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych  z tradycjami kuchni myśliwskiej. 
 
Konkurs jest cykliczny i ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie przedstawiciele obiektów gastronomicznych mają możliwość zaprezentowania się, przedstawiając polskie tradycje kulinarne oraz znaną w świecie polską gościnność. 
 
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów jest nominowany do finału w Kulinarnym Pucharze Polski 2017.
Zwycięzca konkursu nominowanego otrzymuje nominacje do udziału w KPP 2017 oraz związaną z tym udziałem nagrodę pieniężną w wysokości 1800,00 PLN /brutto/ z tytułu nominacji do półfinału KPP 2017.
 
Atrakcją wieczoru będzie uroczysta Gala połączona z degustacją dań kuchni myśliwskiej, w której wezmą udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

23 czerwca 2017 roku -  PIĄTEK
od godz. 14:00 - Kompleks Dworzysko - zakwaterowanie uczestników Konkursu
od godz. 16:00 do 18:00 - Hotelu Dwór Idy w Kompleksie Dworzysko - Biuro Festiwalu w (obsługa biura Piotr Szczygielski)
godz. 18:00 - Sala Balowa Restauracji Babinicz - Kompleks Dworzysko - odprawa sędziów i ekip biorących udział w Konkursie omówienie regulaminu
losowanie numerów startowych
godz. 19:30 - zapoznanie uczestników z produktami obowiązkowymi (comber z jelenia, przepiórka, rokitnik, topinambur, Kruszwica Olej z esencją masła)
- wydawanie uczestnikom produktów obowiązkowych (zgodnie z wcześniejszym zamówieniem)
godz. 20:00 - Sala Balowa Restauracja Babinicz - kolacja 
godz. 21:00 - Sala Myśliwska Restauracja Babinicz - robocze spotkanie przedstawicieli organizacji Kulinarnych Kraju - temat spotkania „Rola i wpływ Organizacji Kulinarnych na edukację polskich kucharzy” 
godz. 22:00 - Nocne zwiedzanie Zamku Książ - dla zainteresowanych - zapisy przy przyjeździe
 
24 czerwca 2017 roku -  SOBOTA
od godz. 07:00 do 10:00 - śniadanie / w miejscu zakwaterowania/
godz. 08:30 - Namiot konkursowy za restauracją Babinicz
przywitanie przez organizatorów ekip kucharskich
przedstawienie składu sędziowskiego
przedstawienie startujących ekip 
godz. 08:45 - wejście na stanowisko pierwszych ekipy kucharskiej 
od godz. 09:00 do 15:00 - KONKURS KULINARNY
od godz. 11:00 do 15:00 - Namiot konkursowy - Konkurs na najlepszą nalewkę (Jury: Agnieszka Glamowska, Agnieszka Hajbura, Marek Fedoruk)
od godz. 12:00 do 17:00 - pokazy kulinarne połączone z degustacją ;
Przy Namiocie Konkursowym - pokazy Kuchni molekularnej - Firma COLORFOOD
 
Sala Szkoleniowa Babinicz
Paweł Serafin   - Łosoś Jurajski - Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
Łukasz Konik - kulinarne warsztaty dla dzieci - główny składnik Lody Koral
Monika Ignaciuk - pokaz Kulinarny „Desery” - użycie oleju z esencją masła Kruszwica
Wojciech Harapkiewicz - nowoczesna kuchnia w oparciu o produkty marki PROVINCJA oraz SOLIGRANO
Zofia Ziemkiewicz - zioła i kwiaty jadalne w kuchni - Firma Lawenda
Tomasz Czarnecki - pokaz kuchni francuskiej
Jerzy Czapla - pokaz sztuki barmańskiej
Łucja Serafin - Fabryka Kulinarnych Inspiracji - słodkie warsztaty dla dzieci - dekorowanie babeczek deserowych
Zuzia Harapkiewicz - Master Chef Junior - słodkie warsztaty dla dzieci - dekorowanie babeczek deserowych
Krzysztof Zimnocha - pokaz Kulinarny - ryby i owoce morza
Paweł Serafin   - kurczak zagrodowy - Firma Makro Cash and Carry Sp. Z.O.O
 
od godz. 12:00 do 17:00 - Sala Balowa Restauracji Babinicz - LUNCH (dla uczestników Festiwalu)
godz. 16:00 - Sala Konferencyjna - Biuro Dworzysko - odprawa po Konkursie
odprawa z Jury
odprawa z uczestnikami
godz. 19:30 - Przemarsz uczestników, jurorów i gości z Kompleksu Dworzysko do Białej Sali
godz. 20:00 - BIAŁA SALA – GALA DINER - prowadzący Rafał Pawłowski
ogłoszenie wyników konkursów
Pokaz Kuchni molekularnej COLORFOOD
Konkurs z nagrodami
Koncert zespołu COLD SHOT
zabawa taneczna
 
25 czerwca 2017 roku -  NIEDZIELA
od godz. 07:30 do 11:00 - śniadanie w miejscu zakwaterowania
do godz. 12:00 - wymeldowanie i wyjazd ekip i gości 
 
 
 
JURORZY:
 
Waldemar Hołówka - Przewodniczący Jury
Wojciech Harapkiewicz - Koordynator konkursu
Tomasz Jakubiak - V-ce Przewodniczący Jury
Piotr Szczygielski - Sekretarz Jury
Łukasz Konik - Strażnik Czasu
Grzegorz Parczewski - Jury Degustacyjne
Dmyterko Adam - Jury Degustacyjne
Jacek Jakubczak - Jury Degustacyjne
Artur Musztyfaga - Jury Degustacyjne 
Mariusz Pieterwas - Jury Degustacyjne
Tomasz Czarnecki - Jury Degustacyjne
Jean Bos - Jury Degustacyjne
Stefan Birek - Jury Degustacyjne
 
 
Kapituła III Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej po dokonaniu preselekcji zgłoszeń konkursowych zakwalifikowała następujące ekipy ;
 
1. DAMIAN KOLASA , BARTŁOMIEJ  PAGACZ -MŁODE WILKI Z MIASTA ŁODZI  
2. ŁUKASZ KARNASIEWICZ ,  ADRIAN BOCZAR -   RESTAURACJA NAFTAYA - KROSNO     
3. RAFAŁ GRZEGORZAK , PAWEŁ KAMIŃSKI  - HOTEL SPA DR IRENA ERIS - POLANICA ZDRÓJ
4. KAMIL MAMERSKI, MICHAŁ CHILIŃSKI - RESTAURACJA DOBRE SMAKI  -  DUSZNIKI ZDRÓJ
5. JACEK STACHURSKI , MACIEJ GRAMS - FILHARMONIA SMAKU  - ŁÓDŹ
6. WALDEMAR TRZCIOŁEK , ARTUR ANTKOWIAK - HOTEL OSTOJA CHOBIENICE – SIEDLCE
7. WOJCIECH  KOTULA,  ŁUKASZ CZEKAJ - RESTAURACJA „ORANŻERIA”  -  RZESZÓW
8. DOMINIK KARPIK , MAGDA STOLC - RESTAURCJA MERCATO HILTON – GDANSK
9. JAREK  OWCZARCZYK , ŁUKASZ ANDRUSZKIEWICZ - RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA
 
EKIPY REZERWOWE ; 
1. TOMASZ WENCEK, SŁAWOMIR TARASZKA - BISTRO DINETTE  - WROCŁAW
2. MARTYNA RUSIN , SEBASTIAN STELWAG - ZIELNIK  BISTRO – KATOWICE
O ewentualnej możliwości startu w konkursie ekipy rezerwowe zostaną powiadomione w dniu 21-06-2017 r
 
 
Organizatorzy Festiwalu 
 
Waldemar Hołówka & Wojciech Harapkiewicz , Ryszard Tomaszewski
 
Przewidywane nagrody:
 
Za zajęcie I miejsca: 
- Statuetka 
- Dyplom
- Czek o wartości  5 000 zł
- nagrody od Sponsorów
 
Za zajęcie II miejsca: 
- Statuetka 
- Dyplom
- Czek o wartości  3000 zł
- nagrody od Sponsorów
 
Za zajęcie III miejsca: 
- Statuetka
- Dyplom 
- Czek o wartości  2000 zł
- Pozostałe nagrody od Sponsorów
 
Serdecznie zapraszamy sponsorów do udziału i współorganizowania Festiwalu, który odbędzie się 24.06.2017 r. na terenie kompleksu Dworzysko w Szczawnie Zdroju Al. Spacerowa 22   Zapraszamy przede wszystkim kucharzy, którzy reprezentują obiekty gastronomiczne, do udziału w konkursie kulinarnym.
Dodatkowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu. 
 
 
Serdecznie zapraszamy na naszą stronę internetową:
 www.fundacja-ksk.pl  
www.dworzysko.pl
 
Czekamy na zgłoszenia –  o udziale decyduje selekcja nadesłanych zgłoszeń przez komisję weryfikacyjną Festiwalu.
 
Wsparcie merytoryczne: Klub Szefów Kuchni  www.fundacja-ksk.pl  
 
Kontakt : 
Waldemar Hołówka –  Fundacja Klubu Szefów Kuchni – 609 548 355 
HOLSON GROUP – Właściciel 
Email:  w.holowka@holsongroup.eu 
 
Wojciech Harapkiewicz - Klub Szefów Kuchni – 607 607 155
Email: wojciechharapkiewicz@wp.pl
 
Partnerzy Festiwalu
 
Partnerzy merytoryczni
 
 
 

Tutaj znajdziesz: Formularz

Tutaj znajdziesz: Regulamin

Tutaj znajdziesz:Regulamin

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.