Po dwóch dniach emocjonującej walki i napiętej konkurencji w Lyonie, Chef Mathew Peters i jego zespół zdobył pierwszy w historii złoty medal dla USA w najważniejszym konkursie kulinarnym Bocuse d'Or !
Zwycięskie danie to: kurczak faszerowany z grzybami, foie gras, langustyny i Salaterka California ze szparagów z kremem migdałowym i tostami.
W 2015 roku Team USA zdobył srebrny medal, stając na podium po raz pierwszy.
W tym roku, srebro zostało przyznane Williamowi Davidsen z Norwegii, a brąz powędrował do chefa Wiktora Andressona z Islandii.
Dla mnie wygrana znaczy bardzo wiele" -powiedział Peters, -" Ale nie tylko dla mnie, tylko dla całego zespołu, a także dla wszystkim, którzy wspierali nas i dopingowali podczas konkursu. To co się stało jest niesamowite" !
Dwadzieścia cztery zespoły z całego świata rywalizowało w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie, prezentując swoje dania, przy pełnych trybunach zgromadzonej publiczności. Zespoły oceniane były przez jurorów za prezentacje, smak i wykorzystanie produktów.
Thomas Keller, który był jednym z sędziów i mentorem zespołu USA, pytany, czy był pewien, że Team USA wygra, odpowiedział: "Nie. Wcale nie. Było wiele świetnych dań i ciekawych pomysłów na połączenie składników, jednak o zwycięstwie decyduje odpowiednia harmonia ułożenia poszczególnych elementów. " To właśnie uzyskał nasz zespół .
Następnego dnia po ogłoszeniu wyników zwycięzcy świętowali hucznie swój sukces oraz 30-lecie konkursu wspólnie z Paul Bocuse, w jego wyjątkowej restauracji !
www.starchef.com