< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Kulinarna mapa Japonii

Kalejdoskop2015-12-10
Myśląc kuchnia japońska najczęściej kojarzymy ją z sushi. Nigiri, futomami, czy hosomaki są znane na całym świecie, jednoznacznie nawiązują do smaków tej azjatyckiej wyspy. Kulinarna mapa Japonii jest bardzo różnorodna. To nie tylko różne rodzaje sushi, to cały wachlarz potraw, niesamowitych smaków,
połączeń i aromatów.
Na wyspie kwitnącej wiśni bardzo charakterystycznym typem dań są Robatayaki – w skrócie Robata, która jest równie znana, jak sushi. Jest to specjalna metoda przygotowania japońskich potraw, polegająca na pieczeniu produktów nabitych na szpikulce nad rozżarzonym węglem. W Benihanie
Robatayaki to kilkanaście, różnorodnych dań. W karcie znalazły się między innymi: szparagi z sosem imbirowym, papryczka jalapeno z solą morską, czy łosoś marynowany w sosie miodowym. Metodą robatayaki w Benihanie przygotowane są także przegrzebki, dorada, jak również kotleciki z jagnięciny.
Akcentem podkreślającym smak potraw są sosy, najczęściej wykonane z aromatycznego, rozgrzwającego imbiru, miodu, czy też musztardy.
Na początek każdego posiłku w Japonii podawana jest zupa – charakterystyczne miso, lub esencjonalna zupa cebulowa. Taki wybór dostają także goście w Benihanie zamawiając zestaw przy stole teppanyaki. Wśród zup królem jest aromatyczna Osaka Ramen. To kolejna propozycja szefów kuchni na początek japońskiej uczty. Zupa pochodzi ze środkowej części Japonii i charakteryzuje się pikantną wołowiną, kamaboko, noodlami oraz kiełkami fasoli, smaku dodają grzyby shitake, jajko, a także glony. To obowiązkowa pozycja dla osób preferujących ostre smaki i bardzo pożywne dania.
Kulinarną mapę Japonii określają także teppanyaki. Nazwa pochodzi od słowa teppan - oznaczającego specjalną płytę, wykonaną z żelaza, a także yaki – określające sposób przyrządzania potraw – czyli grillowanie. Na tej specjalnej płycie od ponad 200 lat Japończycy grillują produkty i przygotowują wyjątkowe dania. Na teppanach powstają bardzo zdrowe potrawy. Japończycy na
teppanach grillują ryż, warzywa – takie jak cukinia, cebula, czy pieczarki, mięso – wołowinę, kurczaka, jak również jagnięcinę oraz owoce morza.
 
 
Spotkanie przy teppanyaki to nie tylko zdrowe, aromatyczne jedzenie, to także kulinarne show. Szefowie kuchni gotujący przy teppanyaki tworzą niesamowitą atmosferę, żartując, żonglując produktami a także przygotowując kulinarne sztuczki.
Poznając smaki Japonii nie sposób nie poznać dań z ryżem i makaronem udon. Noodle, czyli japoński makaron skomponowany jest z wołowiną, kurczakiem, a także krewetkami, obowiązkowo podawany jest z wodorostami i nadającą aromat cebulą. Dla wegetarian przygotowana jest także wersja z tofu i
warzywami. 
Japońska kuchnia to także wyjątkowe sałatki ze świeżych warzyw i owoców z pikantnymi dressingami.

W menu Benihany znalazła się świetnie skomponowana sałatka Keiko Aioki Salad – składająca się z soczystego mango, ananasa i avokado podanego z krewetkami i pikantnym, kremowym sosem.

Sekret kuchni Japońskiej tkwi w wyjątkowych połączeniach smaków – pikantnych aromatów ze słodką nutą potraw, genialnych, świeżych soczystych produktach, a także w niespotykanym sposobie przyrządzania dań – takim jak teppanyaki, czy robatayaki. 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS