< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Restauracje w akcji "Czas na gęsinę"

Kalejdoskop2015-10-28

Zgłoś swój lokal i przygotuj danie z gęsiny !

Restauracje w całym kraju przystępują do naszej dorocznej jesiennej kampanii gęsinowej, przygotowując się do serwowania dań z najlepszego na rynku gęsiego surowca – mięsa kujawsko-pomorskiej kołudzkiej gęsi owsianej. Łatwo je znaleźć w połączonej z mapką wyszukiwarce, łatwo rozpoznać po umieszczonej w widocznym miejscu charakterystycznej nalepce.

Zapraszamy.
 
W tej części kampanii, adresowanej do restauracji, ale ostatecznie także do ich bywalców, chodzi o to, by między 11 a 30 grudnia we wskazanych miejscach można było zjeść coś dobrego z gęsiego mięsa.  By serwować takie dania zgłosiło się już sporo lokali z praktycznie wszystkich regionów Polski, ale lista jest wciąż otwarta. By się na nią zapisać nie trzeba żadnych opłat ani warunków wstępnych - wystarczy złożona online deklaracja. Zysk restauracji to bezpłatna promocja w internecie w ramach kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” oraz bezpłatne materiały promocyjne.
 
·         Szczegóły i formularz rejestracyjny na stronie „Czas na gęsinę” (http://www.czasnagesine.pl/restauracje/rejestracja )
 
- Udział w kampanii jest oczywiście dla restauratorów opłacalny, co potwierdziły doświadczenia z lat poprzednich. Ale najwięcej na atrakcyjnym sezonowym poszerzeniu menu zyskają smakosze. Bo kujawsko-pomorska gęsina to prawdziwe „niebo w gębie” – zachęca marszałek Piotr Całbecki.
 
Choć o smakowych i dietetycznych walorach gęsich smakołyków nie trzeba już raczej nikogo przekonywać, za temat gęsi wziął się bydgoski Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy. Już jutro (3 listopada, godz. 11.30, sala 327, gmach UTP ul. Mazowiecka 28) odbędzie się tam wykład dra hab. Marka Adamskiego z Katedry Hodowli Drobiu i Oceny Surowców Zwierzęcych „Polska gęś owsiana dobrem narodowym”, połączony z prezentacją podsumowującą sześcioletnią historię kujawsko-pomorskiej gęsinowej kampanii promocyjnej i degustacją. Spotkanie adresowane jest do studentów uczelni oraz wszystkich innych zainteresowanych naukowymi aspektami chowu gęsi i walorów potraw z gęsiny.
 
·         Wszystkie szczegóły na portalu „Czas na gęsinę” (http://www.czasnagesine.pl/ )
·         Oficjalna galeria kampanii (Flickr) (https://www.flickr.com/photos/kujawskopomorskie/sets/72157660326713396 )
·         Gęsina 2015 (http://www.kujawsko-pomorskie.pl/biuro-prasowe-kontakt/gesina-2015 )
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS