< WRÓĆ DO Wydarzyło się

I' Art de la cuisine Martell 2015 oraz 300-lecie Marella

Wydarzyło się2015-03-07

Poznaniacy Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence zdobyli puchar Martella

Zamek Ryn hucznie świętował 300-lecie tradycji koniaku Martell, podczas XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell 2015, który odbył się w dniach od 27.02 do 01.03.2015 r.



Firma Martell została założona w 1715 roku przez dwudziestoletniego Jeana Martella w regionie Charente, w południowo- zachodniej Francji. Według lokalnej legendy, miejsce zostało ukochane przez jaskółkę, która wracając co roku, zmieniała kolor skrzydeł na bardziej złocisty, aż zaczęły przypominać dojrzewający koniak. Dzięki temu jaskółka stała się symbolem marki. Koniak Martell zyskał renomę na całym świecie i uchodzi za najsłynniejsze brendy, a jego technologia nie zmieniła się od 300 lat. Historię Martella przedstawiła podczas uroczystej gali, w dość oryginalny sposób, bo malując ją z piasku laureatka programu telewizyjnego „Mam Talent” Tatiana Galitsyna.



Okrągła rocznica to jednak nie jedyny powód, dla którego zamek Ryn wypełnił się po brzegi. Główną atrakcją jest konkurs kulinarny, który rokrocznie gromadzi na dziedzińcu wierną publiczność.
Do udziału zgłosiło się ponad czterdzieści ekip, powołana komisja wybrała szesnaście, według nich najlepszych, którzy mieli szansę zaprezentować swoje umiejętności, wśród nich znaleźli się:

1. Krystian Pełka i Grzegorz Marzejon, Villa & Restauracja Antonina - Sopot
2. Artur Szwacki i Adam Ronka, Restauracja Cucina City Park - Poznań
3. Krzysztof Bielawski i Patryk Stanewicz , Restauracja Szeroka - Toruń
4. Adam Piechaczek i Sebastian Demakin, Hotel Alter- Lublin
5. Michał Seyda i Anna Solarz, Hotel Bukovina ****- Bukowina Tatrzańska
6. Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka , Restauracja Enjoy Platinum Palace Residence- Poznań
7. Wojciech Żółtowski i Adrian Mira, Restauracja LaLo- Ostróda
8. Filip Stępień i Dawid Ślęczka, Hotel Galaxy Restauracja Andromeda - Kraków
9. Kacper Kosewski i Kamil Stachowiak, Restauracja NOLITA - Warszawa
10. Dariusz Kuduk i Andrzej Fiołek, Hotel Grand Sal Wieliczka - Wieliczka
11. Dominik Karpik i Marcin Milda, Restauracja Mercato Hilton - Gdańsk
12. Piotr Czarnynoga i Krzysztof Mesjasz, Restauracja "Wodna Wieża” - Pszczyna
13. Karol Zdebski i Piotr Skrzypoń, Pałac Goetz Boutique Hotel & SPA - Brzesko
14. Piotr Pawłowski i Tomasz Janczewski, Andel's Hotel -Łódź
15. Wiesław Bujalski i Łukasz Ptaszyński, Hotel Monopol -Katowice
16. Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy - Kołobrzeg

W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu 12 porcji dania głównego, składającego się w wołowiny kulinarnej Sokołów- Uczta Qulinarna, do wyboru był jeden element- krzyżowa, bavette lub rostbef obowiązkowe było również użycie szpiku kostnego, pozostałe składniki były dowolne. Każdy z zawodników po skończonej pracy musiał podejść do prowadzących Karola Okrasy i Dariusza Maląga i chwilę opowiedzieć o swoim daniu oraz zaproponować odpowiedni rodzaj koniaku.

Zawodników oceniało jury degustacyjne i techniczne w składzie:

Andrzej Bałdyga
Paweł Oszczyk
Adam Chrząstowski
Jarosław Walczyk
Marek Widomski
Tomasz Deker
Grzegorz Labuda
Krzysztof Szulborski
Grzegorz Kazubski
Jarosław Uściński
Aleksandra Sowa
Łukasz Pielak
Tomasz Dziura

Ekipy oceniało też Jury Artystów które, przyznawało własną nagrodę, w jego skład weszli:

Bogdan Kalus
Jarosław Kowalski
Andrzej Szumowski
Rafał Jemielita
Tomasz Kozłowicz

W czasie trwania konkursowych zmagań, dla wszystkich przybyłych gości firmy sponsorskie przygotowały moc atrakcji i smacznych degustacji, na stoiskach prezentowano wiele ciekawych produktów, odbyły się również warsztaty sushi – przygotowane przez Akademię Sushi, firma Fusion Gusto pokazała egzotyczne warzywa i owoce, a Kuchnie Świata przeniosły wszystkich w kulinarny świat Palestyny i Bliskiego Wschodu. Odbyło się też seminarium szkoleniowe z zakresu „Zarządzania nie tylko kryzysowego” prowadzone przez Joannę Ochniak i Piotra Rogowskiego. Miłośnicy Marki Martell mogli nauczyć się podczas warsztatów odróżniać poszczególne rodzaje koniaku.

Po zakończonym konkursie zawodnicy wspólnie z jurorami udali się do oddzielnej sali gdzie omówiono poszczególne dania, zwrócono uwagę na nieliczne błędy, pochwalono za kreatywność, techniki i prezentacje na talerzu, udzielono kilku cennych rad, które w przyszłości mogą służyć pomocą w przygotowaniu mięsa wołowego np. cięcie wzdłuż włókien. Każdy z zawodników mógł też dowiedzieć się co w jego daniu było najlepsze, a co powinien jeszcze dopracować.

Wieczorem obyła się uroczysta Gala podczas której podano autorską kolację przygotowaną przez Reprezentacje Polski Juniorów, która zdobyła podczas ubiegłorocznych Mistrzostw Świata w Luksemburgu brązowe medale. W menu znalazła się przekąska -” łosoś – halibut z Aiolo paprykowym, solirodem, sałatka z ogórka i cremme freiche. Zupa – consome wołowo-grzybowe z ravioli z ogonów wołowych i warzywa julienne, Danie główne” policzek wołowy w jus z karmelizowanymi warzywami korzennymi i puree truflowym.

Czekoladowy deser przygotował Aleksandra Sowa, która w tym roku debiutowała w roli jurora, a pomagał jej Tomasz Deker. Pracę na kuchni można było podglądać na ogromnym telebimie. To nie jedyne przysmaki jakie tego wieczoru czekały na gości, specjalny bufet przygotowała załoga Zamku Ryn z szefem kuchni Ireneuszem Koniuszkiem na czele.



Po serwowanej kolacji rozpoczął się najważniejszy moment uroczystej gali, wręczono pamiątkowe nagrody i dyplomy jurorom i zawodnikom oraz ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego. Nagrodę specjalną od firmy Tork , za czystość i higienę pracy na stanowisku konkursowym otrzymała drużyna z Poznania - Artur Szwacki i Adam Ronka z Restauracji Cucina CityPark.



XIII edycję Ogólnopolskie Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej l'Art de la cuisine Martell 2015 wygrali - Jakub Walczak i Tomasz Zdrenka z Restauracji Enjoy Platinum Palace Residence z Poznania, którzy szkolą się pod okiem Dominika Brodziaka, otrzymali oni nie tylko główną nagrodę, czyli puchar i wyjazd do domu słynnego rodu Martell Chanteloup Cognac, ale też nominację do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski oraz nagrodę specjalną przyznaną przez jury Gwiazd.

Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina

II miejsce powędrowało do Krakowa, zdobył je Filip Stępień i Dawid Ślęczka z Hotelu Galaxy Restauracja Andromeda.

Ciepło-zimny rostbef z chrupiącą kaszą gryczaną na sosie z goi oraz purre z skorzonery i szpiku 

Natomiast III miejsce zdobyli zawodnicy, którzy rok temu stanęli na najwyższym podium, Daniel Olas i Dawid Szkudlarek z Hotelu Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy z Kołobrzegu.

Stek z krzyżowej demi glace z krokietem ziemniaczanym, pietruszką oraz szpikiem smażonym z warzywami 

Wspólny sukces wszystkich laureatów uczczono lampką szampana na stojąco i ferią złotego konfetti.

W otoczeniu pochodni i mrocznych świateł wprowadzono też tort, tym razem w kształcie butelki koniaku, tradycyjnie pierwszy kawałek ukroił Andrzej Szumowski, Jean Jacques Regnault i Andrzej Dowigiałło.

W ten sposób dobiegła końca XIII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej, koniakowi Martell życzymy kolejnych owocnych 300 lat, a my może spotkamy się za rok !

Organizatorami konkursu był Hotel ZAMEK RYN**** – czterogwiazdkowy ekskluzywny hotel, umiejscowiony w XIV wiecznym Zamku, 

ANDERS GROUP – grupa obiektów hotelarsko-gastronomicznych zlokalizowanych na Warmii i Mazurach,

Koordynatorem i współorganizatorem konkursu kulinarnego jest Dariusz Struciński szef kuchni hotelu Andres, który dba o najdrobniejszy szczegół, by był on przygotowany w sposób profesjonalny i na światowym poziomie.

Patronem merytorycznym: Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

Sponsorem tytularnym:  Pernod Ricard Polsk

Sponsorem strategicznym : MAKRO Cash and Carry Polska S.A  oraz SOKOŁÓW S.A.

relacja i zdjęcia :Agnieszka Ochniak


Galeria zdjęć: http://www.papaja.pl/?m=g&id=15&t=2

 

Tutaj znajdziesz: Oficjalne wyniki

KOMENTARZE
2015-03-03Tomek
Gratulacje chłopaki, jesteście najlepsi !
2015-03-03Piter
Brawo chłopaki, oby tak dalej !!! I KPP będzie Wasz
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.