< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Nowe technologie w cukiernictwie - drukarka 3D

Kalejdoskop2015-02-18
Drukarka 3 D, którą stworzyła wrocławska firma Zmorph, właśnie podbija rynek europejski. Wyjątkowość tego urządzenia polega na tym, że posiada wymienne końcówki, które umożliwiają, drukowanie form z czekolady, bądź ciasta.
 
Ekstruder do ciasta i czekolady to bardzo proste urządzenie potrafiące dekorować ciasta, wytwarzać trójwymiarowe ornamentalne wzory lub materializować w pełni trójwymiarowe kształty zrobione z jedzenia !
 
Masa spożywcza jest automatycznie pobierana i wyciskana  przez specjalnie zaprojektowaną pompę.
Ekstruder nie zawiera części grzewczych i jest urządzeniem eksperymentalnym.
Pojemność zbiornika, około: 150 ml.
 
 
Konsystencja i klarowność materiału (np czekolady) jest podstawą do otrzymania satysfakcjonujących wyników druku. Masa spożywcza chce być przygotowana bez grudek i zróżnicowania gęstości. Firma cały czas pracuje nad udoskonalaniem formuły i zbiera informacje z doświadczeń druku jedzenia.

Czy z drukarki 3 D będą korzystać również nasi cukiernicy, o tym dowiemy się już niedługo !
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS