< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Alain Ducasse - światowej sławy fracuski szef kuchni

Sylwetki szefów2015-02-12

Alain Ducasse, światowej sławy francuski szef kuchni z obywatelstwem księstwa Monaco, urodzony 13 września 1956 w Castel-Sarrazin). Wizjoner, pasjonata obdarzony wyjątkowym talentem, twierdzi że w zawodzie kucharza potrzebna jest wyobraźnia, która tworzy podstawy do podejmowania śmiałych rozwiązań. Jago popularność ma zasięg globalny, współpracuje m.in. z Europejską Agencją Kosmiczną, tworząc żywność, która jest wysyłana w kosmos.  

Mówi o sobie, że jest „szczęśliwym kucharzem”, swoją karierę rozpoczął w 1972 roku w restauracji Pavillon Landais w Soustons, to tam odbył solidną praktykę. Następnie pracował w kilku francuskich restauracjach, gdzie wzbogacał swój warsztat, aż trafił do Moulin de Francji, gdzie ugruntował swoją pozycję szefa kuchni.
W wieku 27 lat, w 1984, przeżył, jako jedyny z pięciu pasażerów, katastrofę samolotu turystycznego. Przeszedł trzynaście operacji i spędził rok w szpitalu, zanim wrócił do pełnej sprawności.
Dość szybko zdobył swoje pierwsze gwiazdki Michelin pracując jako szef kuchni La Terrasse w Juan-les-Pins w 1984.
 W 1987 Société des Bains de Mer de Monaco (SBM) zaproponowano mu stworzenie restauracji hotelowej w Le Louis XV w Monte Carlo obok słynnego kasyna. W 1990 restauracja ta, jako pierwsza na świecie - "restauracja hotelowa", uzyskała trzy gwiazdki według przewodnika Michelin.

Otworzył także własne restauracje, które również mogą poszczycić się gwiazdkami np. restauracja Alain Ducasse w hotelu Plaza Athénée w Paryżu (od 1996) oraz z restauracja Alain Ducasse at the Dorchester w Londynie (od 2010).
Od 1999 r . jest Prezesem sieci Châteaux et Hôtels de France (sieć posiada ponad 500 członków) oraz prezesem grupy restauracji Groupe Alain Ducasse (w której mieści się 20 restauracji usytuowanych na całym świecie, w których zatrudnia się ponad 1400 osób).
Został sklasyfikowany na liście100 osobistości najbardziej wpływowych na świecie przez amerykański magazyn ekonomiczny Forbes.
W 2004 został odznaczony legią honorową przez prezydenta Francji, Jacques'a Chiraka. W 2009 otworzył szkołę kulinarną.

 Jego imperium ciągle się rozszerza, mimo to Ducasse nie zatracił się jako szef kuchni i ceni sobie podstawowe wartości jakie niezbędne są w tym zawodzie. Jego główne motto to :"Każdy dobry produkt, wyrasta z miłości i szacunku do ziemi, która go stworzyła, dzięki temu ma niepowtarzalny smak, bez tego szef kuchni nie miałby nic."


Jest także autorem książek kulinarnych:

Nature: Simple, sain et bon. éd. Alain Ducasse, 2009, s. 352. (fr.)
Le Grand Livre de cuisine. éd. Alain Ducasse, 2001, s. 1080. (fr.)
Le Grand Livre de cuisine Méditerranée. 2004, s. 1080. (fr.)
Spoon Cook Book. éd. Alain Ducasse, 2006, s. 456. (ang.)
Le Grand Livre de cuisine, bistrots, brasseries et restaurants de tradition. éd. Alain Ducasse, 2003, s. 746. (fr.)
Le Grand Livre de cuisine, Desserts et Pâtisseries. éd. Alain Ducasse, 2002, s. 583. (fr.)
La Riviera d’Alain Ducasse. éd. Albin Michel, 1992, s. 295. (fr.)
Dictionnaire amoureux de la cuisine. éd. Plon, 2003, s. 570. ISBN 2-259-19713-2. (fr.)
Rencontres savoureuses. Petit traité de l’excellence française. éd. Plon, 1999. (fr.)
Spoon, food and wine. éd. Agnès Viénot, 1999. (ang.)


 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS