< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Smakołyk na niedzielę - poleca Agnieszka Kręglicka

Kalejdoskop2014-12-07
 
Pionierka. Kobieta instytucja. Jedna z kilku osób w bezpośredni sposób odpowiedzialnych za kształtowanie smaku Polaków po upadku komunizmu i za to, że w ekspresowym tempie przeszliśmy powszechną edukację kulinarną. Razem z bratem zakładała pierwsze po osiemdziesiątym dziewiątym roku tamtego wieku restauracje z kuchnią międzynarodową. Meksykańską, włoską, chińską, grecką, potem francuską, a następnie kolejnymi. Zresztą jej restauracje zmieniały się tak samo jak smak i kulinarna erudycja Polaków – na początku lat dziewięćdziesiątych serwujące etnooczywistości, z czasem wysublimowały się, zyskały złożoność, coraz poważniejszą specjalizację. Podobnie jak jej książki kucharskie, felietony, czy właściwie minieseje kulinarne, drukowane od lat w „Wysokich Obcasach”. Orędowniczka slow food i ruchu slow w ogóle. Jej Forteca jest miejscem, w którym w każdą środę odbywa się legendarny już targ dobrego naturalnego jedzenia. Gotuje, owszem, ale bardzo autonomicznie – nie dała się skusić modnemu blichtrowi wysokiej kuchni, którą naśladuje się czy udaje nawet w popularnych programach telewizyjnych. Co więcej, szefowie kuchni jej restauracji nie są dobierani według „gwiazdkowego” klucza. Od eksperymentującej humanistki w Opasłym Tomie po spontanicznego samouka w Chianti – wszyscy szukają w jedzeniu przede wszystkim przyjemności, a nie zaspokojenia ambicji.                  

ŁUKASZ MODELSKI
 
 
Kruche babeczki z bryndzą
i miodem rozmarynowym
 
 
Składniki:
 
Kruche ciasto:
220 g mąki, 100 g masła,
1 żółtko, sól.
Nadzienie:
200 g bryndzy, 2 żółtka,
świeżo mielony pieprz, 
miód, gałązki rozmarynu
 
 
Miód zagrzej z gałązkami rozmarynu na wolnym ogniu, nie gotuj, utrzymuj ciepły, by aromat zioła przeniknął do miodu.
 
Przygotuj ciasto: mąkę wymieszaj z kawałeczkami zimnego masła, jajkiem i szczyptą soli. Rozdrabniaj palcami masło, tak by tworzyło jak najmniejsze grudki, dodaj trochę zimnej wody, by ciasto się scaliło. Nie wyrabiaj. Miękkim ciastem wyłóż foremki do tart lub kruchych babeczek, wstaw do lodówki, by stwardniało. Zimne wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200° Celsjusza i upiecz.
 
Wymieszaj bryndzę z żółtkami i pieprzem. Nałóż nadzienie do ostudzonych kruchych spodów. Wstaw do gorącego piekarnika i piecz do czasu, aż wierzch się zrumieni. Podawaj gorące, polane ciepłym miodem.
 
 
Lubię, kiedy danie podkreśla smak produktu, nie maskuje go, lecz ładnie oprawia. Słona, dojrzała bryndza pozostaje w idealnej równowadze ze słodkim ziołowym miodem. Babeczki są łatwe w przygotowaniu, ale można także wykorzystać gotowe kruche spody. Danie bez zadęcia, wdzięczne i proste. Dla ludzi.
Agnieszka Kręglicka
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS