< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Konferencja naukowa na temat gęsiny-07-08.11

Kalejdoskop2014-11-06

Konferencja prasowa dotycząca gęsiny, w świetle historycznym, obyczajowym i kulinarnym.

KONFERENCJA NAUKOWA 
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA. KUCHNIA, HISTORIA I DZIEDZICTWO KULTUROWE 
7-8 XI 2014 
 
MUZEUM PAŁACU KRÓLA JANA III SOBIESKIEGO W WILANOWIE 
 
 
Organizatorzy: Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Europejski Instytut Historii i Kultury Wyżywienia w Tours, Województwo Kujawsko-Pomorskie. 
Rada Naukowa: Prof. Jean-Pierre Williot, wice-przewodniczący Rady Naukowej Europejskiego Instytutu Historii i Kultury Wyżywienia w Tours, Dr Philippe Meyzie, Uniwersytet Michel Montaigne w Bordeaux, prof. Jarosław Dumanowski, UMK w Toruniu, Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia (stacja naukowa PTH) 
 
Partner: Krajowa Rada Drobiarska 
 
Piątek 7 listopada 2014 
 
9.30 Powitanie gości 
 
10.00 Rozpoczęcie konferencji 
 
Panel 1 
10.30 Daniel Makowiecki, Martyna Wiejacka, UMK w Toruniu - The oldest history of geese consumption in bone remains recorded. A zooarchaeological insights on "tables" of 
Central Europe societies 
 
11.00 Zofia Rzeźnicka - Geese in ancient and Byzantine dietetics, gastronomy and medicine 
 
11.30 Dyskusja 
 
Panel 2 
13.00 Philippe Meyzie, Corinne Marache Uniwersytet Bordeaux 3 - Voyage à travers le temps. L’oie du Sud-Ouest entre mémoire et histoire XVIe-XXIe siècle 
 
13.30 Isabelle Bianquis Europejski Instytut Historii i Kultury Wyżywienia, Uniwersytet w Tours - L'oie et le vin de la St Martin en Alsace: polysémie d'un calendrier populaire
 
14.00 Waldemar Rozynkowski UMK w Toruniu – St. Martin. The cult and memory in Poland 
 
14.30-15.00 Dyskusja i przerwa 
 
Panel 3 
15.00 Andrzej Kuropatnicki, Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie - Goose-eating tradition in England 
 
15.30 Kristina Lupp, Talinn - Swedish Goose Traditions 
 
16.00 Rimvydas Laužikas, Uniwersytet Wileński - A goose, apples and cabbage: reflections on the subject of one Lithuanian recipe 
 
16.30 Dyskusja i przerwa 
 
Panel 4 
17.00 Dorota Dias-Lewanowska, Biblioteka Narodowa w Warszawie, Marta Sikorska, UMK w Toruniu, - From skye to fall? Goose in culinary discours in modern Poland. 
 
17.30 prof. Jarosław Dumanowski, UMK w Toruniu, - Polish, French and German. 
Remarks on the Goose Nationality in Early Modern and 19th century Poland 
 
18.00 Dyskusja 
 
Sobota 8 listopada 2014 
 
Panel 5 
9.30 Jean-Pierre Williot, Europejski Instytut Historii i Kultury Wyżywienia - Des oies au pays de Saint Martin: ressources économiques et patrimoine culinaire. 
 
10.00 Halina Bielińska - The old breed of geese in Poland. History and the present day 
 
10.30 Aleksandra Kleśta-Nawrocka, Zespoł Parków Krajobrazowych 
Chełmińskiego i Nadwiślańskiego 
 – How to eat goose? Promotion, education, slow food 
 
11.00 Dyskusja i przerwa 
 
11.30 Zamknięcie konferencji 
 
 
październik 2014 r.
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS