< WRÓĆ DO Kalejdoskop

„Pięć dni z życia Bambra”, czyli postęp w Zagrodzie Bamberskie

Kalejdoskop2014-07-29

 Zagroda Bamberska idąc z duchem czasu zaprasza do odświeżonego wnętrza i ziołowo-warzywnego ogrodu na dania przygotowywane przez nowego szefa kuchni Sergiusza Hieronimczaka
Z okazji sierpniowego Święta Bambra i Culinary Fest będzie 
można spróbować specjalnego bamberskiego menu podawanego do bamberskiego piwa, a wszystko pod przewodnim hasłem „Pięć dni z życia Bambra“. 

 
„5 dni z życia Bambra“ 
Od 4 do 8 sierpnia w Zagrodzie będzie można spróbować tradycyjnych bamberskich dań serwowanych do bamberskiego piwa. Specjalne menu w wyjątkowo atrakcyjnych cenach: 
warzywny rumpuć, niekonwecjonalny stek z dzika z tartą cebulową i wędzoną cykorią oraz tradycyjny bambrzok - to propozycje w aranżacji nowego szefa kuchni Sergiusza Hieronimczaka.



Jednocześnie w tym samym czasie Zagroda Bamberska bierze udział 
w tegorocznej edycji poznańskiej akcji Culinary Fest. Co oznacza, że będzie można spróbować dwóch dań bamberskich (rumpuć i stek z dzika) w mniejszych porcjach degustacyjnych w cenie 15 zł. 

 
Remont 
Jak na postępowych gospodarzy przystało w Zagrodzie zmiany, zmiany, zmiany. Przez ostatnie miesiące zlokalizowana w centrum Poznania Zagroda i jej okazały ogród przechodziły gruntowny remont, którego celem było jeszcze mocniejsze podkreślenie tradycji i kultury narodu bamberskiego znanego z zaradności, nowoczesnego myślenia, umiłowania do dobrej 
kuchni i wyśmienitego piwa. Poza historią, największą inspiracją był przestrzenny ogród, który stanowi o wyjątkowości tego miejsca - pełen ziół, warzyw, kwiatów i zakamarków, gdzie można zjeść na świeżym powietrzu. Do tej filozofii nawiązuje odmłodzone wnętrze sali restauracyjnej. Całością zmian wizualnych zarządzała menedżer projektu Katarzyna Gliszczyńska, która opiekę artystyczną powierzyła poznańskiej projektantce Aleksandrze 
Gerlach. 
 
 
Nowy Szef Kuchni 
Od lipca restauracja Zagroda Bamberska może pochwalić się nowym Szefem Kuchni. Jest nim Sergiusz Hieronimczak, który ostatnie 10 lat spędził w Londynie pracując w takich miejscach jak Hotel Savoy, Hotel Mandarin Oriental czy Payton & Byrne. Hieronimczak ukończył prestiżowy Westminster Kingsway College w Londynie oraz posiada Advanced Diploma in Culinary Arts – Pracowałem z najlepszymi, zawsze z szeroko otwartymi oczami – podkreśla - Zagroda Bamberska to miejsce z jasno określoną tożsamością kulinarną. Można to porównać do cyklu edukacyjnego. W Zagrodzie magisterium robimy z kuchni polskiej, doktorat z kuchni wielkopolskiej, a habilitację z kuchni bamberskiej. Bambrzy byli 
postępowymi gospodarzami, co będzie widać w kolejnych odsłonach menu Zagrody planowanych na wrzesień/październik br. 

 
Święto bamberskie 
Towarzystwo Bambrów Poznańskich od chwili swego powstania podjęło inicjatywę wprowadzenia w życie kulturalne Poznania tradycji corocznego organizowania Święta Bamberskiego. Chodziło o upamiętnienie rocznicy podpisania pierwszego kontraktu między miastem, a bamberskimi osadnikami, co według zachowanych dokumentów nastąpiło w dniu 
1 sierpnia 1719 r. Obchody zwyczajowo przypadają w pierwszą sobotę po 1 sierpnia. W Zagrodzie Bamberskiej w tym roku Święto bamberskie obchodzone będzie od 4 do 8 sierpnia pod hasłem „Pięć dni z życia Bambra”. 

 
zdjęcia Małgorzata Opala
materiał prasowy: Patrycja Siwiec
 
 
KOMENTARZE
2015-05-01Justyna Mierzejewska
Pozdrawiam całą KUCHNIĘ POZNAŃSKĄ - BAMBERSKĄ mam gorącą proźbę na stary przepis na polewkę mleczną którą gotowała mi moja prababcia i babcia jak byłam małą dziewczynką pamiętam składniki mleko słodkie,kwaśne lub maślanka,biały ser lub twaróg ,śmietana.Do tego były ziemniaki w koszulkach lub prażoki .pamiętam że polewka była posolona do smaku czasami z szczypiorkiem było pycha. Bardzo proszę o przepis na tą pyszną polewkę. Serdecznie pozdrawiam Justyna
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS