< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Piłkarska uczta dla ciała i ducha! Mundialowe półfinały już dziś

Kalejdoskop2014-07-09
Pierwszy półfinał Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej już dzisiaj! Zmierzą się radośni i żywiołowi Brazylijczycy oraz skuteczni i precyzyjni Niemcy. Ledwie wtorkowe emocje opadną, a już w środę drugi mecz półfinałowy, w którym zobaczymy na boisku pomarańczową Holandię oraz biało-niebieską Argentynę. „Niech wygra lepszy” - krzyczą w radosnym uniesieniu kucharze Knorr, a wszystkim kibicom dedykują kilka prostych i pysznych przepisów na czas mundialu.
 
 
Uczta emocji
 
Mundial to niepowtarzalne emocje, a wiadomo, że emocje najlepiej przeżywa się w większym gronie. Do wspólnej zabawy warto zaprosić znajomych - oczywiście nie tylko zagorzałych fanów piłki nożnej, ale też tych, którzy mundial traktują jako okazję do spotkań towarzyskich. Ci drudzy na pewno uprzyjemnią nam momenty, gdy na murawie niewiele się dzieje - choć oczywiście zagorzali fani footballu powiedzą, że takich momentów podczas meczu po prostu nie ma, a jedyną chwilę wytchnienia daje przerwa między dwiema połówkami meczu.
 
 
Uczta dla ciała
 
Goście zaproszeni? Teraz należy zadbać o smaczne przekąski, tak aby uczta przed telewizorem (patrz: zagorzali fani piłki nożnej) zamieniła się także w ucztę dla podniebienia (patrz: zagorzali fani piłki nożnej oraz „kibice-amatorzy”). Oczywiście podczas Mundialu nie ma czasu na długie godziny spędzone w kuchni, dlatego musi być szybko i prosto, a przy tym oczywiście smacznie.
 
 
Pierwszy gwizdek
 
Jeszcze jest spokojnie, piłkarze rozpoznają przeciwnika, a my próbujemy pierwszych smakołyków. Ekspresowo i na ciepło? To muszą być Włoskie panini z szynką i serem. Smaki tej kanapki przypadną do gustu każdemu - pomidory, rukola, bazylia, ser i szynka. To będzie pyszna pierwsza połowa!
 

Czas przygotowania: 30 minut
 
Ilość porcji: 4
 
Stopień trudności: łatwe
 
Składniki:
 
- 1 kostka bulionu na włoszczyźnie Knorr,
 
- 4 bułki panini,
 
- 4 plastry szynki,
 
- 8 plastrów ulubionego sera żółtego,
 
- 2 średnie pomidory,
 
- 100 g suszonych pomidorów,
 
- 1 pęczek bazylii,
 
- 1 opakowanie oliwek czarnych,
 
- 1 opakowanie rukoli,
 
- pół szklanki oliwy.
 
Przygotowanie:
 
1. Do miksera wlej oliwę, suszone pomidory, bazylię i kostkę bulionową, która nada smak przygotowywane paście. Wszystko zmiksuj, by powstała gęsta masa.
 
2. Bułki przekrój wzdłuż na pół. Każdą z części posmaruj przygotowaną wcześniej pastą z pomidorów, oliwy, bazylii i kostki Knorr.
 
3. Oliwki i pomidory pokrój w plasterki.
 
4. Na połówkę bułki połóż dwa kawałki szynki, sera, pomidora oraz oliwki. Zakryj drugą połówką.
 
5. Tak przygotowane panini rozłóż na ruszcie grilla lub patelni grillowej. Przyłóż czymś ciężkim (np. garnkiem z wodą) i smaż z każdej ze stron, by pieczywo stało się chrupiące, a ser dobrze się rozpuścił.
 
6. Rukolę porwij na mniejsze kawałki, skrop obficie oliwą i dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj razem z panini.
 
 
A na przerwie…
 
… musimy ochłonąć! Złapał nas większy głód? Czas na Kebab w chlebie tostowym. Ciężko znaleźć osobę, która raz na jakiś czas nie ulega pokusie arabskiego przysmaku, który tak doskonale łączy aromatyczne mięso i ulubione warzywa. Wypróbuj kebab z pysznym dipem, w którym główną rolę odgrywa pietruszka:
 
https://www.przepisy.pl/przepis/kebab-w-chlebie-tostowym
 
 
Po przerwie
 
Druga połówka meczu może być nerwowa! Apetyty rosną!... na kolejną piękną akcję na boisku i pyszne co nieco! Świetnie, jeśli na stoliku przed telewizorem znajdą się Grzanki po neapolitańsku. Pomidorki, anchois, żółty ser - a wszystko to na chrupiącej bagietce. Palce lizać!
 
 
Czas przygotowania: 30 minut
 
Ilość porcji: 6
 
Stopień trudności: łatwe
 
Składniki:
 
- 1 opakowanie włoskiego sosu sałatkowego Knorr,
 
- 6 sztuk anchois,
 
- 3 małe pomidory,
 
- 150 g sera żółtego,
 
- 1 bagietka pszenna,
 
- 1 łyżeczka oregano,
 
- 120 ml oliwy z oliwek.
 
Przygotowanie:
 
1. Blaszkę wysmaruj oliwą i ułóż na niej bułkę pokrojoną w cienkie plasterki.
 
2. Sos sałatkowy Knorr połącz z resztą oliwy, aby stworzyć pyszny aromatyczny sos. Posmaruj nim każdą grzankę. Piecz 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
 
3. Wyjmij grzanki z pieca. Na każdej kromce połóż plasterek sera, filecik anchois i plaster pomidora. Posyp obficie oregano.
 
4. Jeszcze raz wstaw do piekarnika. Wyjmij, kiedy ser zacznie się topić.
 
 
 
I jeszcze coś na samą końcówkę meczu - Panierowany camembert z winogronami. Przegryzka wygląda niezwykle smakowicie, więc uwaga - może rozpraszać uwagę kibiców! Oto przepis:
 
https://www.przepisy.pl/przepis/panierowany-camembert-z-winogronami-i-orzechami#zaawansowana/p:185
 
Więcej przepisów na mundialowe smakołyki znajdziemy na ww.przepisy.pl.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS